A palesztinok meghirdették a „harag napját” a detektoros beléptetőkapuk miatt

2017. július 18. 15:40

A „harag napját” hirdette meg szerdára Mahmúd Abbász palesztin elnök a jeruzsálemi al-Aksza mecset körüli szigorú biztonsági intézkedések miatt. A kényes egyensúly felborulása az egész iszlám világban feszültségekhez vezethet.

2017. július 18. 15:40

A „harag napját” hirdette meg szerdára Mahmúd Abbász palesztin elnök Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalma tiltakozásul a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető kapuknál felállított detektoros beléptetés és az emiatt kitört zavargások sebesültjei miatt – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli honlap kedden. Mahmúd Abbász felhívásához csatlakozott a Fatahnál radikálisabb iszlamista irányzatot képviselő Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom is, melyek Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tüntetésekre szólították szerdára híveiket.

A Fatah vezetői „terrorista eljárásnak”, valamint Izrael kelet-jeruzsálemiek elleni heves és szervezett támadásának nevezték az új beléptetőkapukat és biztonsági intézkedéseket. A Fatah arra is buzdította a palesztinokat, hogy menjenek tömegesen tiltakozni az izraeli útellenőrző pontokhoz, és a pénteki ünnepi imát is köztereken tartsák meg az al-Aksza mecset helyett. 

Mohamed Ahmed Huszein jeruzsálemi főmufti is élesen bírálta a detektoros kapukat, és a belépés megtagadására szólította fel a muzulmán hívőket, mert az új eszközök szerinte megváltoztatják az eddigi helyzetet, a status quót. A status quo értelmében az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet. 

A két napja tartó tiltakozó hullámot a Jeruzsálem óvárosában bevezetett új biztonsági intézkedések okozták, ugyanis Izrael a pénteki merényletet követően újra megnyitott Mecsetek teréhez fémdetektoros kapukat, és a mecsetek környékére térfigyelő kamerákat telepített. A kényes egyensúly fenntartását a status quo, a korábbi állapot megőrzésével igyekeznek biztosítani. Minden változtatás súlyos politikai feszültséget okozhat nem csak a palesztinok körében, hanem az egész iszlám világban.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dream killer
2017. július 19. 12:17
Palesztínok pedig nincsenek.
Rugo
2017. július 18. 17:56
a zsidók a 3. templomot akarják felépíteni Trumpban védelmezőt látnak
Akitlosz
2017. július 18. 17:24
A gázai övezetben mindegy, hogy mit csinálnak, az egy zárt gettó. Aki kijön onnan őt lelövik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!