Fizetésemelést kap II. Erzsébet

2017. június 27. 12:32

A királyi ház fenntartása az Egyesült Királyság minden alattvalójának csak évi 65 pennyjébe, azaz egy bélyeg árába kerül – hangsúlyozta a remek ár-érték arányt a brit udvari kincstárnok.

2017. június 27. 12:32

Kissé drágult tavaly a brit monarchia, de II. Erzsébet királynő javadalmazása ennek ellenére növekedhet, mivel a királyi ház befektetéseit kezelő intézmény profitja is jelentősen nőtt. A Buckingham-palota által kedden ismertetett beszámoló szerint az áprilissal zárult 2016-2017-es pénzügyi évben 42 millió font (csaknem 15 milliárd forint) nettó kiadással járt a királyság intézményének működtetése; ez kétmillió fonttal több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

Sir Alan Reid udvari kincstárnok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monarchia „nagyszerű ár-érték arányt testesít meg”, hiszen a királyi ház fenntartása tavaly az Egyesült Királyság egy-egy alattvalójának mindössze 65 pennyjébe került. Sir Alan kiemelte, hogy ez egyetlen első osztályú postai bélyeg ára, és ehhez kell mérni, hogy a királynő mi mindent tesz az országért.

A monarchiára elkülönített állami juttatás a Crown Estate – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding – éves költségvetési befizetéseinek 15 százaléka volt eddig, de ezt a 2017 és 2027 közötti időszakban 25 százalékra emelték, hogy finanszírozni lehessen az első számú londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota halaszthatatlan - és várhatóan 369 millió fontba kerülő – renoválását.

A Crown Estate eredménye a keddi beszámoló szerint a 2016-2017-es pénzügyi évben 24,7 millió fonttal 328,8 millió fontra emelkedett. Ennek alapján az uralkodó személyi kiadásait finanszírozó állami apanázs, a Sovereign Grant – amelynek összegét mindig két pénzügyi évre előre határozzák meg a Crown Estate eredményjelentéseihez képest – 2018-2019-ben várhatóan 8 százalékkal 82,2 millió fontra emelkedik.

A legnagyobb brit monarchiaellenes szervezet, a Republic keddi közleménye szerint a biztonsági őrizetre fordított kiadásokkal és egyéb költségekkel együtt a monarchia fenntartásának éves számlája megközelíti a 345 millió fontot. Graham Smith, a Republic vezérigazgatója szerint az adófizetőkre komoly terhet ró a királyi család „kivételezett életvitelének” finanszírozása. A szervezet a monarchia felszámolásáért és a választott államfői intézmény meghonosításáért kampányol. A felmérések azonban rendre azt mutatják, hogy a monarchia intézményének támogatottsága szilárd: a britek 65-70 százaléka szeretné fenntartani ezt az államformát.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. június 27. 18:19
Még a királynőt megértem, de a retyerutyája a csélcsap szoknyabolond férje, a munkakerülő fia és a botrányai, az unokák playboy életmódja miért terheli az államot. (Amúgy ez legyen az ő dolguk)
jappó
2017. június 27. 17:42
Az nekünk miért probléba, hogy a britek mennyit fizetnek és minek? Ha nekik király meg királyi udvar kell, akkor legyen. Azt azért érdemes tudni, hogy Queen Elisabeth fogja a legtöbbet bukni a BREXIT-en, tekintve hogy meg fognak szűnni a földalpú támogatások, amiket Őfelsége azért mindig méltóztatott felvenni.
Akitlosz
2017. június 27. 17:02
"és ehhez kell mérni, hogy a királynő mi mindent tesz az országért." Mi mindent? Nem szól bele semmibe sem, fogadja az új miniszterelnököt, emgnyitja az új aprlamentet, és néha reprezentál, annyi az összes dolga. Nem sok joga van, de még azokkal sem szokott élni.
Akitlosz
2017. június 27. 16:59
"A királyi ház fenntartása az Egyesült Királyság minden alattvalójának csak évi 65 pennyjébe, azaz egy bélyeg árába kerül – hangsúlyozta a remek ár-érték arányt a brit udvari kincstárnok. " Na és mennyibe a királyi háznak az alattvalóinak a fenntartása? Néunk meg az összes exelnök életfogytig magas jövedelmet kap és ingyenházat, meg az özvegyük is csupán 5 évnyi munka után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!