Engedélyezi templomaiban a melegházasságot egy skót egyház

2017. június 09. 13:31

Az anglikán egyházak közül elsőként a skót episzkopális egyház engedélyezte az azonos neműek házasságkötését a templomaiban. Ez egy kicsi egyház, Skócia lakosságának csupán 1 százaléka tartozik hozzájuk. Ugyanakkor a jóval nagyobb skót protestáns egyház is tett már javaslatot ugyanerre, de ők még döntést nem hoztak az ügyben.

2017. június 09. 13:31

A skót episzkopális egyház az anglikán felekezetek közül elsőként engedélyezte a melegházasságok megkötését templomaiban, erről az egyház általános szinódusa csütörtöki, edingburgh-i ülésén döntött – írja az MTI. A döntés nyomán az egyházjog vonatkozó passzusából törlik azt a meghatározást, hogy a házasság férfi és nő között köttetik meg.

A skót episzkopális egyház egyébként egy kis felekezet, Skócia lakosságának alig egy százaléka tartozik hozzá, 54 ezer regisztrált hívője van. Ugyanakkor a protestáns egyház (Church of Scotland), amelyhez a skótok mintegy 32 százaléka tartozik már szintén elfogadott májusban egy jelentést, amely javasolja, hogy engedélyezzék a templomaikban az azonos neműek házasságát. Ám erről még végső döntés nem született.

Az anglikán egyház, mely világszerte mintegy 80 millió hívőt számlál, megosztott a melegházasság kérdésében. Az afrikai és az ázsigia anglikán püspökök ellenzik, és azzal fenyegetőznek, hogy akár kenyértörésre is készek a téma miatt.

 

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. június 11. 18:59
Ezek után még van bőr a képükön európai értékekről beszélni. MEGÉRDEMELIK AZ ISZLÁM FENNHATÓSÁGOT. Nagy szégyen, hogy nők mindenüket láthatóvá teszik, hogy iszlám hitű nők kergettek meg a városban meztelenül napozó keresztény gyökerű nőket. Lehet-e azon csodálkozni, ha a beözönlő iszlám harcosok erkölcstelennek tartják a hitetlen, mindent mutogató nőket. Nagy szégyen, hogy egy egyház erre a szintre képes süllyedni, sőt, mintha csak édesgetné a férfiakat. Megesketünk akkor is anyuci is férfi és apuci is. De az sem akadály, ha apuci is néni és anyuci is az.... És milyen jó majd egy ilyen családban "gyermekként" felnőni.
ottapont
2017. június 10. 16:53
Mi az oka annak, hogy lehetetlenné vált értelmes vitát folytatni ebben a témában (is)? Alister McIntyre, filozófus, az After Virtue c. könyvében kifejti, hogy korunkban nem lehetséges koherensen morális kérdésekről vitázni. Etikai kérdéseket még csak megközelíteni sem lehet, mert hiányoznak a közös fogalmak, a közös szókészlet. https://www.youtube.com/watch?v=CYJ9BOcOxy8 After Virtue, Allister McIntyre https://goo.gl/OLyhA3
Rugo
2017. június 10. 10:40
Azok a keresztények, akik támogatják a melegházas elfogadását, nemcsak Jézus tanításait csúfolják meg, de az iszlamista gyűlöletnek is kiszolgáltatják az egész keresztény közösséget. Hiszen az iszlamisták halállal büntetik a homokszexualitást (és nyilván annak pártolását is). Egyébként sajnos Ferenc pápa is bűnös álláspontot képvisel ebben a témában.
néhai Ch.Pilot
2017. június 10. 01:36
Egyértelmű: máglyára velük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!