Sturgeon: Skócia újra szavazni fog a függetlenedésről

2017. március 13. 13:07

A Brexit és a londoni kormány rugalmatlansága miatt Skócia újra népszavazást fog tartani a Nagy-Britanniától való elszakadásról – jelentette be Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője. A skótok többsége az EU-ban maradás mellett szavazott tavaly, de Sturgeon szerint London ezt nem veszi figyelembe.

2017. március 13. 13:07

Újra lesz népszavazás Skócia Nagy-Britanniától való függetlenedéséről – jelentette be Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője.

Sturgeon szerint a brit kormány egy lépést sem tett a kompromisszum és a megegyezés felé a skótok irányában a Brexit kapcsán. „Ha Skóciát egy olyan fontosságú ügy, mint a Brexit és a közös piac kapcsán ignorálják, akkor világos, hogy bármikor, bármilyen ügyben figyelmen kívül hagyhatják a hangunkat” – fogalmazott. Szerinte most már bármilyen jó kompromisszum rosszabb lenne a jelenlegi status quónál a skótoknak.

A skót vezető 2018 ősze és 2019 tavasza között tartana népszavazást. Sturgeon a brit kormányhoz fordul, hogy hagyják jóvá a referendumot.

A Skót Nemzeti Párt tavaly úgy nyert a skót parlamenti választáson, hogy megígérte: népszavazást tartanak, ha Skóciát az akarata ellenére kivezetik az EU-ból.

A 2016-os Brexit-népszavazáson a skótok 62 százaléka az EU-ban való maradás mellett döntött - míg az országos többség a kilépést választotta. 

Ezt megelőzően Skócia 2014 szeptemberében szavazott a függetlenedésről: akkor a Nagy-Britanniában való maradás mellett döntött a szavazók 55 százaléka.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. március 13. 16:39
"Egy kicsontozott Anglia az ő migránsaival." Úgy kell nekik!
drkovax
2017. március 13. 16:27
Nos akkor Brüsszelből megint elmondhatják, hogy Skóciának a nulláról kell elkezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Vagy most inkább majd megígérik nekik, hogy tárgyalás nélkül tagok maradhatnak ? Olyan szép lakmusz-papír ez Junckeréknek ! Persze, a lakmusz-papírnál is tudjuk, hogy mikor milyen színre vált ...
Erica Fontes-Portugál keresztény
2017. március 13. 14:40
világ proletárjai Egyesüljetek!
Erica Fontes-Portugál keresztény
2017. március 13. 14:39
néha irka-firkál róla a spiegel, meg a nevjork tájmsz ,az szarik rá ,kiröhögi ,nyomatja a propot, hogy így teljesítünk, meg úgy " ,oszt ennyi... mi ez ,ha nem kommunista?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!