Forgatókönyvek az EU jövőjéről

2017. március 07. 18:41

Első forgatókönyv: Megy minden tovább – A 27 tagú Európai Unió az eredményközpontú reformprogramjának a végrehajtására koncentrál.

2017. március 07. 18:41
Magyar Nemzet

Az Európai Unió és a döntései előkészítésében és végrehajtásában fontos szerepet játszó Európai Bizottság az utóbbi másfél hónapban különösképpen nagy sebességre kapcsolva foglalkozott az unió jövőjével. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke öt pontban vázolta az Európai Unió előtt álló lehetőségeket. Kérdés, hogy a fölsoroltakban mennyi a lehetőség, és mennyi az újdonság.

Lapunk hasábjain vitát kezdeményezünk arról, milyen EU-ra van szüksége hazánknak, a többi tagországnak, Európának és a világnak. Támpontként közreadjuk az úgynevezett Fehér könyvben vázolt öt forgatókönyvet, amelyek mindegyike bepillantást enged abba, milyen lehet az unió 2025-ben annak függvényében, hogy milyen döntéseket hoz Európa.

1. forgatókönyv: Megy minden tovább – A 27 tagú Európai Unió az eredményközpontú reformprogramjának a végrehajtására koncentrál. Az eredményközpontú cselekvési program továbbra is konkrét eredményeket hoz.

Megmarad a 27 tagú EU egysége.

Az EU egységét újabb és újabb nagy viták tehetik próbára.

Az ígéretek és a végrehajtás közötti szakadék csak fokozatosan szűnik meg, amennyiben megvan a közös szándék az együttes fellépésre.

2. forgatókönyv: Csakis az egységes piac – A 27 tagú EU számos szakpolitikai területen nem tud megállapodásra jutni arról, hogy hogyan tegyen többet az egységes piac egyes fontos területeinek elmélyítésén túlmenően. A döntéshozatal valószínűleg könnyebben megérthető.

Az egynél több tagállamot érintő ügyeket egyre nehezebb kezelni, ezért mélyül a közös kihívásokkal kapcsolatos elvárások és a végrehajtás közötti szakadék.

A polgárok uniós szinten garantált jogai idővel szűkülhetnek.

3. forgatókönyv: Aki többet akar, többet tesz – A 27 tagú Európai Unió ugyanúgy működik, mint napjainkban, de lehetővé teszi az arra kész országok számára, hogy meghatározott területeken több eredményt érjenek el. Egységes marad a 27 tagú EU, miközben azok a tagállamok, amelyek többet szeretnének, lehetőséget kapnak az előrelépésre.

Azokban az országokban, amelyek többet szeretnének elérni, közelednek egymáshoz az elvárások és az eredmények.

Kérdésessé válik a döntéshozatal különböző szintjeinek átláthatósága és elszámoltathatósága.

A polgárok uniós szinten garantált jogai attól függenek, hogy hol élnek.

4. forgatókönyv: Kevesebbet, hatékonyabban – A 27 tagú EU arra összpontosít, hogy meghatározott szakpolitikai területeken többet és gyorsabban valósítson meg, miközben nem intézkedik ott, ahol úgy érzi, hogy nem tud többletértéket nyújtani. Az európai polgárok úgy érzik, hogy az EU csak ott intézkedik, ahol valóban többletet tud nyújtani.

Az erőforrások és a figyelem kiválasztott területekre történő összpontosítása segít abban, hogy az EU27 gyorsabban intézkedjen.

Kezdetben nehéz lesz megállapodni abban, hogy az EU melyik területeket kezelje kiemelten.

5. forgatókönyv: Együtt sokkal többet – A tagállamok úgy döntenek, hogy valamennyi szakpolitikai területen sokkal többet valósítanak meg együtt. Az uniós szintű döntéshozatal jelentősen kibővül és felgyorsul.

A polgárok több, uniós szinten garantált joggal rendelkeznek.

Fennáll annak a veszélye, hogy a társadalomnak azok a csoportjai, amelyek úgy érzik, hogy az EU-nak nincs legitimációja, vagy túl sok hatáskört vett el a tagállami hatóságoktól, elidegenednek.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jklm
2017. március 08. 08:55
én ezt támogatom: 6. forgatókönyv: A megszűnés. A tagállamok belátják, hogy az EU a jelenlegi formájában életképtelen. Új szabályok mentén építik fel a szövetséget olyan módon, hogy az az összes tagok számára megfeleljen. Ebben persze az EU vezetését is közvetlen választás útján határoznám meg, így nem érettségizett senkik vezetnék az együttműködést.
SwordFish
2017. március 08. 08:41
2. forgatókönyv: Csakis az egységes piac Ez kellene hogy megvalósuljon, minden más ami ezen felűl áll, nem más , mint a háttérhatalom terve az európai nemzetállamok megszűntetésére, amit nem fogadunk el.
krakken96
2017. március 07. 23:18
családban vannak viták,de még mindig jobb mint árván a nagyvilágban.egy erélyes és józan családfő pedig utat mutat a gyerekeknek,megvédi őket a szomszédtól és annak veszett kutyáitól.sajnos manapság egyik ország sem tölti be ezen szerepet.ez egy széteső család ahol a mutti ribanckodik,az apa válni készül,a gyerekek pedig rendetlenkednek.az európai egység nem lehetőség hanem szükség.vagy tán visszatérünk a sztyeppre kancatejet inni?sajnos vagy nem ,elfelejtettünk nomádkodni. most mi vagyunk a rómaiak akiket Attila,Husszein, Szun Cu oly vadul ostomol!ahogyan Róma is keletire és nyugatira szakadt,azzal a külömbséggel hogy Kelet volt a mag,"kétsebességes birodalom"Nyugat volt ami először,meglepően gyorsan széthullott. A Magon kivül nincs Európa,csak gyarmati státus. Orbán Viktor Ji Csi Pingnek csak egy város rendőrfőnöke:))
Mich
2017. március 07. 21:18
Nehogy már G.Lali ebbe is belekavarjon...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!