Trump új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem akarja az iszlám terrorizmus kifejezést használni

2017. február 26. 10:00

Donald Trump új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem tartja helyesnek az iszlám terrorizmus kifejezés használatát, mert szerinte a terroristák nem muszlimok. Herbert McMaster altábornagy csütörtökön, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak tartott bemutatkozó megbeszélésén leszögezte: ezzel a szóösszetétellel egy egész vallást bélyegeznek meg.

2017. február 26. 10:00

Herbert McMaster altábornagy, Trump elnök új nemzetbiztonsági főtanácsadója nem ért egyet az „iszlám terrorizmus” kifejezés használatával – számolt be az Amerika Hangja rádió szombati tudósításában.

A híradás szerint McMaster altábornagy még csütörtökön, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak tartott bemutatkozó megbeszélésén leszögezte, hogy „a radikális iszlám terrorizmus” kifejezés használata az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszély leírására „kontraproduktív”, azaz nemkívánatos hatást vált ki. 

McMaster: A terroristák nem muszlimok

A főtanácsadó szerint azért helytelen e kifejezés használata, mert a terroristák „nem muszlimok”. McMaster hangsúlyozta, ezzel a szóösszetétellel „egy egész vallást” bélyegeznek meg, és ő nem ért egyet ezzel. A stábülés után több munkatárs arról beszélt újságíróknak, hogy álláspontjával az altábornagy valószínűleg zavarba hozza a Fehér Ház néhány munkatársát, aki a terrorista fenyegetést vallási gyökerűnek ítéli meg.

McMaster álláspontja eltér Trump elnök – és a távozott nemzetbiztonsági főtanácsadó, Michael Flynn – álláspontjától. Ám nem lehetett ismeretlen az elnök és tanácsadói előtt sem. Az altábornagy ugyanis a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatva már korábban is kifejtette e véleményét. Három évvel ezelőtt, 2014-ben például – mint ahogyan ezt a jelölése után a FrontPage Magazine hírportál felidézte – az egyetem diákjainak tartott előadásában leszögezte: „az Iszlám Állam nem iszlám”

A főtanácsadó védelmébe vette a második világháború után kialakult rendet

A munkatársaknak tartott csütörtöki megbeszélésen Herbert McMaster kitért más kérdésekre is, és a kiszivárgott információk szerint határozottan védelmébe vette a második világháború után kialakult rendet is, amelyet egyúttal a béke és a gazdasági felvirágzás biztosítékának is nevezett. Az értekezleten jelen lévő egyik munkatárs szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó egyértelművé tette, hogy Oroszországot az Egyesült Államok „ellenfelének” tartja. (MTI)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doktor Matyó
2017. február 26. 20:57
Márpedig ez nagyon is muszlim terrorIzmus, nem más.
Akitlosz
2017. február 26. 20:39
„az Iszlám Állam nem iszlám”. Hanem? Csak nem demokraták már ők is?
Akitlosz
2017. február 26. 20:37
Én meg az, idézem "gyűlöletbeszéd" kifejezést nem akarom használni. Sem a "húszhuszonnégy" kifejezést. Sem az "LMNOPQ" kifejezést. Meg van most az az új transznyavalya kifejezés. Texasban egy fiú a lányok között állhatott rajthoz birkózásban, mert papírja van róla, hogy lány az iratai szerint. Aztán persze simán győzött, mert hát a férfi erő az férfi erő, nem agyban dől el. Ízlések és pofonok ugye.
Vampire
2017. február 26. 19:29
Csak nem valami uj PC ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!