Kínai állami média: Fegyveres konfliktusra kell készülni az USA-val

2017. január 13. 16:47

Rex Tillerson a kínai mesterséges szigetépítést bíráló és hangsúlyosabb katonai jelenlétet ígérő kijelentéseire agresszívan válaszolt a kínai állami média. Habár a pekingi kormány hivatalosan nem válaszolt, a közmédia adásában arra figyelmeztettek, hogy „katonai összeütközésre kell készülnie” mindkét félnek ellenséges amerikai törekvések esetén.

2017. január 13. 16:47

Az MTI szerdán számolt be arról, hogy Rex Tillerson, a Trump megválasztott amerikai elnök külügyminiszter jelöltje a szenátusi meghallgatásán kritikusan szólalt fel Kínával kapcsolatosan. 

A leendő tárcavezető élesen bírálta Pekinget, amiért nem gyakorolt kellő nyomást Észak-Koreára. Leszögezte: Washington nem tudja többé elfogadni Peking „üres ígéreteit”. Hozzátette: Kína nem volt megbízható partner abból a szempontból, hogy befolyását nem vetette teljesen latba Észak-Korea megfékezése érdekében. Tillerson szerint új megközelítésre van szükség Pekinggel kapcsolatban. A volt vállalatvezető egyúttal bírálta Kína „illegális” szigetépítését a vitatott dél-kínai-tengeri térségben.

Habár Peking hivatalosan nem válaszolt Tillerson kijelentéseire, a kínai állami médiában egy USA-val szembeni lehetséges katonai konfliktusról beszéltek. Tillerson azon kijelentésére, miszerint Kínát el kéne zárni az általa épített mesterséges szigetektől a Dél-kínai tengeren, a kínai közmédia agresszívan felelt. Minden ilyen törekvés egy „pusztító konfrontációhoz” vezetne és mindkét félnek „katonai összeütközésre kell készülnie” - számol be a Time.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. január 15. 15:48
Nem komoly. Tillerson csak csak az usa-belföldnek (szenátus, kongresszus) üzenget, mint ahogy az oroszok démonizálásával. Térjünk vissza erre egy év múlva.
balbako_
2017. január 14. 08:53
Lesz dolga Trupnak sok! Az agresszív amerikai politika helyett a normális, tárgyalásos megoldások irányába.
longobárd
2017. január 13. 21:34
Fasz
krakken96
2017. január 13. 20:15
konvencionális háborúra gondoltak?azt állitólag az usa megnyerné de én nem vagyok annyira biztos benne.ha képesek lennének az atomfegyvereket visszafogni egy nem közvetlen ,nagyobb konfliktust még kibirna a világ,már épp ideje volna,túl sok a feszültség és ráférne egy vérfrissités a régióra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!