Továbbra is az FPÖ a legerősebb osztrák párt

2016. december 09. 14:29

Az osztrák elnökválasztásnak nem igazán volt hatása a pártok támogatottságára egy friss felmérés szerint. Továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, a Zöldek nem tudtak profitálni egykori elnökük választási sikeréből.

2016. december 09. 14:29

Változatlanul az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb párt Ausztriában egy pénteken ismertetett felmérés eredménye szerint. „Az ausztriai államfőválasztás eredménye ellenére egyértelműen vezet az FPÖ” – olvasható az Österreich című osztrák lap pénteki számában, amely a kutatást közölte. A vasárnap tartott államfőválasztáson az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer alulmaradt a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellennel szemben. A lap megjegyzi: az államfőválasztás előtt is hasonló támogatottsággal vezetett az FPÖ, ezt követően sem vesztett szavazatokat. 

A felmérést a Resarch-Affairs osztrák kutatóintézet a hét közepén, hatszáz ember megkérdezésével végezte. Eszerint az FPÖ 35 százalékon áll, a nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 25 százalékos támogatottságot élvez. A felmérés szerint a koalíció kisebbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 18 százalékot kapott. A kutatás szerint a Zöldek pártja azonban nem tudott profitálni az egykori pártvezető, Alexander Van der Bellen győzelméből, hiszen 13 százalék támogatja őket, nagyjából ugyanannyian, mint az államfőválasztást megelőzően. A Neos liberális párt hét százalékos eredményt ért el. 

A szociáldemokrata párt legtöbb tartományi szervezetének elnöke készen állna a közös kormányzásra az FPÖ-vel – írja a Der Standard című osztrák lap. Az újságnak nyilatkozó Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere azonban kizártnak tartja, hogy a következő parlamenti választások után az SPÖ és az FPÖ koalícióra lépjen egymással. Indoklása szerint nincs tartalmi egyezés a két párt programja között. A lap megjegyzi, hogy Häupl a legerősebb tartományi pártszervezet elnöke. Ausztria kilenc tartománya közül Bécs, Burgenland és Karintia vezetője szociáldemokrata, a többi tartományé néppárti. A lap tartományi SPÖ-vezetőket szólaltat meg, akik annyit mondanak, hogy nem szabad semmit sem kategorikusan kizárni, akkor sem, ha nagyok a nézetkülönbségek. 

Christian Kern szociáldemokrata kancellár és az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache az elnökválasztási kampány alatt, november végén az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban vitáztak egymással. A szakértők szerint a vita barátságos hangneme azt mutatja, hogy a két párt közeledik egymás felé, a szociáldemokraták így jelzik az FPÖ szavazóbázisa felé, hogy megértik az aggodalmaikat és nyitottak feléjük is. (MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2016. december 09. 21:18
Az SPÖ-vel nem szabad összeállniuk, amikor egy nemzeti és egy szocialista párt fuzionál,akkor az egy nemzetiszocialista párt lesz :D :D Viccet félretéve: aki lepaktál a szocikkal, annak hamarosan vége
3M..
2016. december 09. 19:58
Gratulálunk az osztrák Jobbiknak! Szebb Jövőt!
1120
2016. december 09. 16:16
Az SPÖ csak akkor maradhat kormányon, ha elfogadja, hogy a miniszterelnök Strache lesz. Haupl meg keressen magának egy másik pártot, különben az FPÖ az ÖVP-vel lesz kénytelen kormányozni. Ez a nyomoronc Neos (osztrák SZDSZ) persze még bekavarhat, de reménykedjünk! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!