Huszonöt éve szűnt meg a Szovjetunió

2016. december 25. 17:00

1991. december 25-26-án ért véget a Szovjetunió története: előbb Mihail Gorbacsov mondott le és nyilvánította megszűntnek a Szovjetunió elnöki tisztségét, majd az orosz szovjet szocialista köztársaság is Orosz Föderációvá nevezte át magát, szuverén államként.

2016. december 25. 17:00

Most 25 éve ért véget a Szovjetunió története. 1991. december 25-én Mihail Gorbacsov televíziós beszédében bejelentette: „Itt és most befejezem tevékenységemet a Szovjet Szocialista Köztársaságok Uniójának elnökeként”. Gorbacsov egyúttal megszűntnek nyilvánította a szovjet elnöki posztot. 

Orosz föderáció

A szovjet-orosz legfelsőbb tanács addigra hivatalosan megváltoztatta az országrész nevét Orosz Föderációvá, ezzel deklarálva az ország szuverénné válását. December 25. estéjén, miután Gorbacsov elhagyta a Kremlt, levonták a szovjet zászlót és felhúzták az orosz trikolórt. 

Ugyanezen a napon George H. W. Bush amerikai elnök hivatalosan elismerte a 11 megmaradt ex-szovjet tagköztársaság függetlenségét.

December 26-án a Legfelsőbb Szovjet felső háza, a Köztársaságok Tanácsa is hivatalosan deklarálta, hogy a Szovjetunió megszűnt létezni államként és a nemzetközi jog alanyaként, és szavazott saját maga, valamint a Szovjetunió megszüntetéséről. 

A rákövetkező napon Borisz Jelcin orosz elnök beköltözött Gorbacsov irodáiba.

Az ENSZ-ben december 31-gyel Oroszországot a Szovjetunió jogutódaként ismerték el.

Szovjet nosztalgia

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszeresen beszél arról: sajnálja, hogy a Szovjetunió megszűnt és szétesett, és sajnálja a kommunizmus elbukását is. 

2005-ben arról beszélt: a Szovjetunió összeomlása a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Egy sztavropoli fórumon 2016 elején pedig azt vallotta meg: „Igenis szerettem és szeretem ma is a kommunista és szocialista eszméket”. Putyin szerint a kommunizmus eszméi az egyenlőség, testvériség és boldogság voltak. A kommunizmust egyenesen a Biblia eszméihez hasonlította, hozzátéve: a gyakorlatban ezt nem sikerült megvalósítani.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2016. december 30. 04:22
ami jelcinnek nem jött össze ,azt a törpeführernek sikerült megvalósitania, ma Oroszország egy fasiszta állam, annak valamennyi rekvizitumával.
Akitlosz
2016. december 26. 03:36
Sohasem volt egyenlőség és soha nem is lesz. Mégis erre törekedni nem okos dolog, jóra nem vezet, sikerülni nem fog, de könnyen lehet belőle katasztrófa.
Akitlosz
2016. december 26. 03:35
"a Szovjetunió összeomlása a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt." Nem kell olyasmit létrehozni, aminek előre láthatóan csak katasztrófa lehet a vége és akkor nem lesz katasztrófa. Ez ilyen egyszerű. És a mai korra érvényes. Ma is katasztrófát készítenek elő az úgynevezett "európai", "demokrata" politikusok.
Akitlosz
2016. december 26. 03:32
"1991. december 25-én Mihail Gorbacsov televíziós beszédében bejelentette: „Itt és most befejezem tevékenységemet a Szovjet Szocialista Köztársaságok Uniójának elnökeként”. Gorbacsov egyúttal megszűntnek nyilvánította a szovjet elnöki posztot." A balfék politikusok mintapéldája. Azon dolgozott, hogy eltűnjön alóla az országa, így a saját pozíciója és a hatalma is. Vagy valami idegen hatalom érdekében ténykedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!