Hivatalos: Van der Bellen Ausztria új elnöke

2016. december 06. 15:01

Itt a levélszavazatokat is tartalmazó hivatalos végeredmény: a Zöldek által támogatott független jelölt a vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta.

2016. december 06. 15:01

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást, jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden. Van der Bellen 2,47 millió, míg Hofer 2,1 millió szavazatot kapott. Van der Bellen az áprilisban tartott első fordulóhoz képest 1,5 millióval több támogatót tudott maga mellé állítani, Hofer 625 ezerrel szerezett több szavazatot, mint az áprilisi első fordulóban. A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott.

A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes. Sobotka örömét fejezte ki, hogy ez alkalommal ilyen sokan mentek el voksolni.

A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt. A miniszter arról beszélt, hogy a választás rendben lezajlott, nem érkezett bejelentés visszaélésről. Az osztrák országos választási bizottság hivatalosan december 15-én teszi közzé végeredményt, amelyet ezt követően egy hétig, december 22-ig lehet jogi úton megtámadni. Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába.

Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának és az államfői teendőket a három parlamenti alelnök, köztük az FPÖ-s Norbert Hofer látja el.

(MTI)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik