Bernie Sanders szerint felül kellene vizsgálni az elektori rendszert

2016. november 27. 16:42

Hillary Clinton demokrata előválasztási ellenfele, Bernie Sanders a CNN-nek beszélt arról, hogy szerinte felül kellene vizsgálni az elektori rendszert, mert egyrészt furcsa, hogy nem abból lesz az elnök, akire kétmillióval többen voksoltak, másrészt szerinte az eleve egy csomó állammal szemben igazságtalan.

2016. november 27. 16:42

Bernie Sanders a CNN vasárnapi, State of the Union című műsorában a riporter kérdésére válaszolva mondta el, hogy szerinte felül kellene vizsgálni az elektori rendszert. Mindezt a Hillary Clintonnal szemben a demokraták előválasztása során alulmaradt vermonti szenátor két dologgal is indokolta.

Egyrészt szerinte némileg furcsa, hogy van egy jelölt, aki kétmillió vokssal többet kap, mint a másik, mégsem ő lesz az elnök. 

Másrészt pedig szerinte ez a rendszer igazságtalan a több mint 30 hagyományosan demokrata vagy hagyományosan republikánus állammal szemben, mivel azokra nem, csak a 16-17 csatatérállamra fókuszálnak a kampányok során, előbbieket pedig gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják.

Korábban Trumpnak sem tetszett, de ma már igen

Még 2012-ben Donald Trump is azon az állásponton volt, hogy az elektori rendszer rossz demokráciának, egyenesen katasztrófának nevezte azt:

 

Mostani elnökválasztási győzelme után viszont már megváltozott a véleménye és zseniálisnak nevezte az elektori rendszert, mert az szerinte minden államot behoz a játékba:

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. november 28. 10:23
Őszintén, nem látom át teljesen az USA választási rendszerét, de őszintén: nem is érdekel. Azt meg természetesnek veszem, hogy aki nyer, annak tetszik, aki pedig nem nyer, annak nem. Ő dolguk.
szancso
2016. november 28. 03:56
Szerintem a saját pártjában kellenne változtatásokat végre hajtani. Ha jól emlészem, ő lépet vissza - valószínűleg a párt nyomására - Clintonné javára. Talán itt kéne keresni a választási dezasztert. Ha ő marad az elnök jelölt, lehet, hogy ők nyernek, hisz nagyon sok amerikai Sanders mögött állt. Kár volt ezért a nyilatkozatért, hiteltelen.
választópolgár
2016. november 28. 03:50
A demokrácia mint társadalomszervező "elmélet" és gyakorlat, elérte fejlődése csúcspontját és leszállóágba került.
Héja
2016. november 27. 21:52
Sanders tatát jól átbaszta a saját pártja, főleg Killary Clinton. Ezek egymást hülyítik és egymásnak hazudoznak. A választóknak is, de az az USA-ban természetes. Fészkelődik a vénség, minta nem lenne elég a nyögdíja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!