Románia része szeretne lenni az EU keménymagjának

2016. október 06. 14:28

Románia az Európai Unió kemény magvának részévé szeretne válni, és megvannak az eszközei és a politikai akarata is ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az Uuió jövőjéről szóló tárgyalásokhoz, fogalmazott csütörtökön Dacian Cioloş román miniszterelnök.

2016. október 06. 14:28

„Ami az unió jövőjéről szóló tárgyalásokat illeti, a román álláspont egyértelmű: Románia az unió kemény magjának részévé szeretne válni, és megvannak az eszközei és a politikai akarata ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az unió jövőjéről szóló tárgyalásokhoz” – mondta Dacian Cioloș román miniszterelnök Michael Barnier-nak, aki az Európai Unió által kijelölt brexit-főtárgyalóként végigutazza az uniós tagállamokat, hogy tájékozódjon, ki milyen álláspontot képvisel Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésével kapcsolatban.

Mint arról az Agerpres román nemzeti hírügynökség beszámolt, Románia a negyedik ország, amelyet a főtárgyaló felkeres, Franciaország, Németország és Hollandia után.

A román kormány közleménye szerint a Cioloș-Barnier találkozón elsősorban azokat az intézményi lépéseket vették számba, amelyeket mind az uniónak, mind Romániának meg kell tennie a tárgyalások megkezdése előtt és alatt. Romániára rendkívül fontos szerep hárul, hiszen a kilépési tárgyalások várhatóan 2019 első felében érnek véget, amikor éppen Románia tölti be az Európai Tanács soros elnöki tisztségét, tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik