Így kampányolnak az osztrák elnökjelöltek Burgenlandban

2016. szeptember 12. 12:10

Burgenlandban mintha csak félgőzzel futna Alexander Van der Bellen az EU-ból való kilépés ellenzésére felhúzott kampánya. Az ős-zöld közgazdászprofesszor egy-két plakátját teljesen elnyomja a Fertő-tó környéki falvakban az FPÖ helyi származású jelöltjének reklámja.

2016. szeptember 12. 12:10
Bukovics Martin

Már az első fordulót követően is világosan látszott: Ausztria keleti részén nem osztanak sok lapot Alexander Van der Bellennek. Az országos eredménye alapján a második fordulóba továbbjutó közgazdászprofesszor, az osztrák Zöldek egykori elnöke Burgenlandban a szavazatok 13,2 százalékával szoros küzdelemben lett harmadik az első fordulóban: az SPÖ jelöltje, Rudolf Hundstorfer volt szociális miniszter 17,5 százalékkal második lett, a néppárti Andreas Khol pedig 13-mal negyedik.

Az első 41,9-cel magasan Norbert Hofer.

Van der Bellen a második fordulóban már tudott javítani burgenlandi eredményén, ám mindez csak 38,6 százalékot hozott, a pinkafeldi FPÖ-s mérnök 61,4 százalékkal nyert. A második forduló előtt tapasztalataink szerint nagyon ritka volt a függetlenként induló Van der Bellen plakátjainak látványa a tartomány falvaiban, körülnéztünk ezért a hétvégén a Fertő-tó északi partján lévő településeken, hátha változott a felállás.

Változott: Alexander Van der Bellennek megjelentek a hirdetései. Még óriásplakátja is lett Burgenlandban. A közgazdász háta mögött hirtelen feltűnt az addig csak a Hofer-plakátokon megfigyelhető osztrák zászló. A bal- és a mérsékelt jobboldal támogatását megcélzó jelölt szlogenje: „Közösen erősebbek vagyunk – nem az Öxitre.”

Az óriásplakát túloldalán újabb üzenet fogadja a Fertő-tó északi partján autózókat: „Döntsön józanon – megbízhatóság szélsőségesség helyett.”

Útszéli kisplakátból már nem sokat lehetett látni Van der Bellentől. A leggyakrabban az Ausztria jó hírnevét emlegető darabot plakátolták ki.

De volt egy lazább elnökjelölt képét közvetítő darab is, amin Van der Bellen arról biztosítja a burgenlandiakat, hogy a szeretett Ausztriáért fog dolgozni.

A Fertő-tó északi partján lévő falvakban a második fordulóban hajszállal alulmaradó burgenlandi Norbert Hofer hirdetései uralták az utcát. Na nem annyira feltűnően, mint a második forduló előtt, de egy erős 70-30 arányban az FPÖ-jelölt hirdetéseivel lehetett találkozni. Hofer a harmadik fordulóra államférfi-szerepet vett fel, ezen a plakáton például azt üzeni földijeinek, hogy Ausztriának biztonságra van szüksége.

Itt zakóját lezseren hátradobva az a meszidzs, hogy ellenőrizni kell a hatalmat.

Hofer nem erőltette meg magát: az óriásplakátjain ugyanezek az üzenetek szerepelnek.

Időközben kiderült: október 2-a helyett jó két hónappal később, valószínűleg november 27-én döntenek az osztrákok a választás harmadik fordulójában a két jelölt között.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik