EU-hadsereg: a britek már nem vétózhatnak Schulz szerint

2016. szeptember 23. 17:58

A Brexit miatt a britek nincsenek abban a helyzetben, hogy megvétózzák az Európai Uniós hadseregről szóló javaslatot Martin Schulz az Európai Parlament elnöke szerint, aki kijelentette: a védelem és biztonság területén a britek kilépésével közelebbi integráció várható. A politikus a brit védelmi miniszter, Michael Fallon szavaira reagált, mely szerint London minden NATO-rivális haderő felállítását visszautasítja.

2016. szeptember 23. 17:58

Nagy-Britannia nem lesz képes vétóval élni a tervezett EU-hadsereggel szemben sem a kilépés megtörténése előtt, sem pedig azután – nyilatkozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke londoni beszédében pénteken.

Az az ötlet, hogy a britek megvétózhatnak egy ilyen döntést „kontraproduktív és egyébként sem lehetséges ebben az esetben” – idézi a Politico Schulz-ot. A politikus ezzel a brit védelmi miniszter, Michael Fallon szavaira reagált, mely szerint London minden NATO-rivális haderő felállítását célzó próbálkozásnak ellenáll.

„Habár az EU elveszti egyik kulcs-tagállamát paradox módon a biztonság- és védelempolitika területén ez a szétválás adhatja meg a szükséges impulzust a bent maradó tagállamok egy szorosabb integrációjához.” – jelentette ki Schulz. 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2016. szeptember 24. 18:53
Engem Hitlerre emlékeztet ez a fazon, meg az Angela is. A különbség annyi (egyelőre), hogy nem fegyverrel erőszakolják ki az általuk megálmodottakat. De lám, általuk irányított hadsereget is akarnak, majd azzal szereznek érvényt a kötelezettségi eljárások során? Ezekből kinézem.
Tatulus
2016. szeptember 24. 12:59
Schulz primitívsége már ténylegesen veszély Európára! Milyen hadsereg? Milyen pénzből? NATO kompatibilisség? Alárendeltségek? Vezető szervek? Két hadsereg az EU-ban, na, ez fából vaskarika! A megoldás elvileg – egységes európai haderő, amely a jelenlegi NATO európai hadserege – lenne! Csakhogy ez most lehetetlen – ehhez egységes, azonos nyelvet értő és beszélő Európa kellene! Ettől még messze vagyunk! És a nemzeti szuverenitásról nem is beszélve! Örülhetünk, ha legalább a vezetés képes jó együttműködésre, persze, ha ez igaz! Most egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy esetleges NATO ellenes támadás esetén az együttműködés zavartalan lenne. A nyelvi nehézségek, a katonai kiképzések másfélesége, az irányítási és döntési rendszerek együttműködési nehézségei bizony komoly problémát jelenthetnek most is! A NATO fő ereje most is az USA, a többiek legfeljebb partnerek lehetnek!
bookmark
2016. szeptember 24. 12:32
Lehet, hogy pont jó lesz, ha a UK megvétózza a hivatalos EU hadsereget. A megnövekedett migrációs nyomás viszont fegyveres erőket igényel, így egy közepesen hivatalos katonai együttműködés V4- es vezetéssel bontakozhat ki a külső közös határok védelmére. Junker meg a Schulz meg majd Brüsszelből nézi de nem szólhat bele, mert a keze kötve lesz.
lajkakutyus
2016. szeptember 24. 09:46
Mondja ezt egy képzetlen tahó, kommunista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!