Továbbra sincs miniszterelnöke Spanyolországnak

2016. augusztus 31. 20:58

Elutasította Mariano Rajoy miniszterelnökké választását a spanyol parlament, ezzel folytatódik a fél éve tartó spanyol belpolitikai válság. Tavasszal sem sikerült a kormányalakítás, ezért már két választáson van túl december óta Spanyolország. Most, hogy Rajoy csupán 170 szavazatot szerzett a szükséges 176 helyett, egyre nő az esély egy harmadik választásra.

2016. augusztus 31. 20:58

Nem választotta újra miniszterelnökké Mariano Rajoyt, a választásokon győztes konzervatív Néppárt(PP) elnökét a spanyol parlament szerda estébe nyúló ülésén.

Az ügyvezető kormányfő saját pártja, a konzervatív Néppárt (PP) 137, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatot szerzett.

Ahhoz, hogy ismét miniszterelnök lehessen, 176 képviselő, a parlament abszolút többségének támogatását kellett volna megkapnia. 

Megismételik pénteken a voksolást, de kevés az esély a sikerre

Péntek este a parlament megismétli a voksolást, amelyen akkor már egyszerű többség, a szavazásban résztvevő képviselők többségének támogatása kell a győzelemhez.

A miniszterelnök-jelölt a parlamenti vitában azt kérte a második legnagyobb frakcióval rendelkező Spanyol Szocialista Munkáspárttól (PSOE), hogy a második szavazáskor tartózkodással segítse megválasztását, de a baloldali párt főtitkára ezt elutasította. Így arra lehet számítani, hogy Mariano Rajoy pénteken sem kapja meg a többség támogatását.

Jöhet a harmadik választás?

A törvényi előírásoknak megfelelően, ha két hónapon belül nem sikerül a parlamentnek miniszterelnököt választani, aki megalakítja az új kormányt, az uralkodó feloszlatja a törvényhozást és kiírja az új választásokat, ahogy az idén tavasszal egyszer már megtörtént Spanyolországban.

Júniusban azért rendeztek parlamenti választásokat, mert a spanyol politikai pártok a tavaly decemberi választások után fél évig képtelenek voltak kormányt alakítani.

Mariano Rajoy keddi programbeszédében jelezte: ha sem az első, sem a második voksoláson nem sikerül győzedelmeskednie, tovább próbálkozik, hogy megszerezze a hiányzó támogatást.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B. Kanász, a Salamon
2016. szeptember 01. 10:02
Franco idejében ez nem fordulhatott volna elő. Picsába már a szavazósdival, látnia kéne az elhülyített népnek, hogy bátran cselekedni hajlandó, akaró és képes vezetőkre van szükség.
matykox
2016. szeptember 01. 00:16
Franco óta Spanyolország politikai laboratórium. Nem túl jó "vegyészekkel" - láthatóan képtelenek egy ennyire heterogén országot kezelni. Az is, hogy nincs egy karizmatikus vezetőjük, aki a baszkokkal egy modus vivendit képes volna kialakítani. Sajnálatos. Sok mindenvan arra, ami az életet szebbé teszi. (elnézést a valódi spanyol vegyészektől)
Akitlosz
2016. augusztus 31. 22:46
Jó vacak politikai rendszerük van. Ilyen ez a parlamentarizmus.
SwordFish
2016. augusztus 31. 21:08
Majd a Juncker kinevez egyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!