Most már biztos, hogy női kormányfője lesz a briteknek

2016. július 07. 19:15

Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár kapta a legtöbb szavazatot a toryk vezetőjelölt-választásának csütörtökön tartott második fordulójában, így a párttagság közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

2016. július 07. 19:15

Theresa Mayre a csütörtök este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 199 tagja szavazott. Andrea Leadsom 84 voksot szerzett. A keddi első forduló után versenyben maradt Michael Gove igazságügyi miniszterre 46-an voksoltak, és a szabályok értelmében ő, mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt kiesett a további versengésből. A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én lezáruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz.

Thatcher után másodszor

A három éve elhunyt Thatcher 11 évig, 1979-től 1990-ig volt miniszterelnök. A XX. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormányfői poszton, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert. A Konzervatív Párt élére most azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből. Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A felmérések jó e–sélyt mutatnak arra, hogy Theresa May kerülhet ki győztesen az utódválasztási folyamatból. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint a Konzervatív Párt vezetőválasztásra jogosult tagjainak 63 százaléka a belügyminisztert támogatja, Andrea Leadsomra 31 százalék kíván voksolni. A verseny azonban korántsem tekinthető eldöntöttnek, mivel Andrea Leadsom támogatói között van az egyik legbefolyásosabb tory politikus, Boris Johnson volt londoni polgármester, aki a nyáron várhatóan erőteljesen kampányol majd mellette.

May the force be with you

Theresa May a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor tagja volt a népszavazás előtti kampányban, de kampányrendezvényeken nem vett részt aktívan. A pártvezetői és miniszterelnöki tisztségért induló kétfős mezőny drámai fordulatok után alakult ki.

Korábban ugyanis Boris Johnson tűnt biztos befutónak, ám Michael Gove igazságügyi miniszter – aki Johnson legfőbb szövetségese volt a népszavazási kampányban, és Cameron távozási szándékának bejelentése után azt mondta, hogy nem indul a vezetőválasztási versenyben – az utolsó pillanatban Johnson ellen fordult, és bejelentette, hogy mégis pályázik. Gove e döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy ő viszont nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem. A csütörtöki szavazási forduló utáni első nyilatkozatában Theresa May hangsúlyozta: a brit EU-tagságot és a kilépést pártoló frakciótáborokból egyaránt kapott voksokat, ami azt jelzi, hogy a Konzervatív Párt a megosztó kampány után újraegyesíthető, és „az én vezetésem alatt egyesülni is fog”.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2016. július 08. 13:22
Ismerve a történelmüket, ez akár pozitív előjel is lehet.
gabor7th
2016. július 08. 10:46
Amúgy meg micsoda??!!! Nagy-Británnia még létezik? Azt hittem a Brexit után ennyi idővel már rég nem maradt semmi belőle, mert már másnap jött egy mini apokalipszis.
gabor7th
2016. július 08. 10:22
Azt tudjuk ez a csodagyógyszer a problémákra. Az, hogy mi van az ember lába között és milyen a bőrszíne... Pontosabban mi nincs a két lába között és milyen nem a bőrszíne. Hisz milyen sohanem látott sikereket ért el Obama. Pl. soha sem nőt ennyivel még az államadósság és ez biztos jó volt néhány embernek. Meg megigérte hogy béke, párbeszéd lesz mindenkivel és még egy csomó dolgot és ezt mindet túl is teljesítette, minden rószaszín lett. Merkel is csodásan végrehajta minden német vágyát vagyis feloldódnak az arab és néger népek tengerében. Jól odab@aszott Hitlernek is ezzel.
gfischer
2016. július 07. 22:59
poor british God be with you
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!