Betiltották a burkát a svájci Ticino kantonban

2016. július 28. 12:03

Tilos mostantól az egész testet eltakaró muszlim női ruha, a burka viselete a dél-svájci Ticino kantonban. Muszlim aktivisták tüntetnek a szerintük diszkriminatív szabályozás ellen. A ticinói kormányzat viszont a muszlim viselet egész Svájc területén való betiltását szorgalmazza.

2016. július 28. 12:03

Július 1-től életbe lépett az a szabályozás, mely szerint tilos a szemen kívül az egész testet eltakaró muszlim női viselet, a burka hordása a svájci Ticino kantonban. A dél-svájci, olasz és katolikus többségű kantonban még 2013-ban tartottak népszavazást a témában, ahol 65 százalékkal nyertek a betiltáspártiak. 

A jogi vita után július 1-től életbe lépett a nikábviselési tilalom.

Két muszlimpárti aktivista, a svájciként muszlim hitre tért Nora Illi társával, Rachid Nekkaz francia-algériai üzletemberrel a tilalom bevezetése után tüntetőleg muszlim viseletben járt Locarno utcáin. A helyi rendőrök megállították és megbüntették őket: a férfit 200 frankra büntették helyben, míg a burkát viselő nő 100 és 10 ezer ezer frank közötti büntetésre számíthat.

Nekkaz 2011-ben egymillió eurós alapot hozott létre, hogy segítse azokat a nőket, akik olyan helyen viselnek muszlim ruházatot, ahol az tiltott. Az algériai származású üzletember közölte: ő maga fog kifizetni minden burkaviselés miatti büntetést Ticinóban, mert a szabályozást diszkriminatívnak tartja. 

A ticinói kantoni kormányzat időközben aláírásokat gyűjt azért, hogy Svájcban országosan is betiltsák a burkát.

Szaúd-Arábia svájci nagykövetsége arra kérte a Ticinóba látogató szaúdiakat, hogy tartsák tiszteletben a tilalmat.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2016. július 28. 18:31
"Az algériai származású üzletember közölte: ő maga fog kifizetni minden burkaviselés miatti büntetést Ticinóban, mert a szabályozást diszkriminatívnak tartja." Valahogy azt gondolom, persze lehet, hogy tévedek, hogy a muszlim nők nem mindegyike tapsol örömében, hogy burkát kell hordania. Én úgy tudom, hogy a férje vagy a család férfitagjai írják elő, hogy csador, burka, nikáb vagy mi a nyavalya az ajánlatos "szerkó" a nőnek. A viselőnek ebbe beleszólása nem nagyon van. Esetleg valami full liberál családban. Így ezzel a milliárdos, csak az európai muzulmán férfiakat támogatja, így nincs kibúvó az asszonynak a burka alól.
Apanna
2016. július 28. 16:10
Szóval a szaúdi megérti,hogy idegen országnak tartsd meg a szabályait, ha ott vagy. Itt pedig a keresztet is levennék a templomokról, nehogy megsértsük a migránsok lelkét... Európa a végét járja..
thymian
2016. július 28. 15:02
O. Fallaci- A haszontalan nem. "Persze nem vettem észre rögtön, hogy nő, mert messziről egyáltalán nem látszott arccal, testtel, két karral és két lábbal rendelkező lénynek. Élettelen tárgynak vagy alaktalan, törékeny csomagnak látszott, melyet fehérbe öltözött emberek vezetnek nagy óvatosan a kijárat felé, mintha attól félnének, hogy eltörik. A csomag, mint Nyugaton a nyilvános tereken a felavatásra váró szobrok, redőkbe omló anyaggal volt letakarva, és ez az anyag piros volt: harsogó vérvörös, a lámpák fényében tompán csillogó arany– meg ezüsthímzéssel. Egyáltalán semmi sem látszott ki ebből az arannyal és ezüsttel átszőtt pirosból. Nem lehetett kezeket, lábakat látni, semmiféle emberi teremtményhez hasonló formát, mégis nagyon lassan, de mozgott, mint egy lárva, mely bevánszorog valami lyukba, de nem tudja, mi vár rá odabenn. Mögötte karcsú fiatalember jött, aranyszínű selyemkabátban, szűk, pakisztáni divatú aranynadrágban, kerek arca fényes, fején virágkoszorú. Utánuk néhány ugyanúgy, csak tiszta fehérbe öltözött férfi jött, mások európai ruhát viseltek. Lefátyolozott vagy száriba burkolt nők következtek, a kíséret halkan vonult, nevetést vagy beszédet nem lehetett hallani: temetési csönd. Csak a csomag felett szárnycsattogtatva röpködő hollók károgása győzött meg róla, hogy nem álmodom. A csomag azonban nem törődött velük: ahogy a tárgyak, úgy ő se látott, se hallott." https://www.scribd.com/doc/294631787/A-Haszontalan-Nem-Oriana-Fallaci
hartnesz
2016. július 28. 14:55
Az iszlámot kell betiltani! Akinek nem teccik dél felé tágasabb!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!