Népirtások ügyében oktatta a német politikai elitet a ZDF

2016. június 07. 21:20

Az örmény népirtás Németország általi elismerése kapcsán a német közszolgálati tévé felhívta a figyelmet: a németek még adósak saját, Namíbiában elkövetett 1904-es népirtásuk népirtásként való elismerésével.

2016. június 07. 21:20

A ZDF heti humorműsora, a Heute Show az örmény népirtás Németország általi elismerése kapcsán hívta fel a figyelmet egy tényre. A huszadik század első népirtását ugyanis nem a törökök, hanem a németek követték el. Ahogy azt Jantsek Sarolta is írja az Afrika Blogon, 1904 és 1908 között a német Délnyugat-Afrika területén, vagyis a mai Namíbiában több mint 65 ezer herero és mintegy 15 ezer nama etnikumhoz tartozó embert végeztek ki Lothar von Trotha tábornok irányítása alatt. 

A ZDF megjegyzi: a németek által elkövetett népirtás miatt namíbiai aktivisták három hete keresetet nyújtottak be a hágai emberijogi bírósághoz. Az egyik humorista csodálkozva megjegyzi: ez meg hogy lehet, nem is hallott erről a német sajtóban. „Nem csodálom, hiszen a német média ennél sokkal fontosabb dologgal foglalkozott akkoriban: Horst Seehofer játékvasútjával!” – jött rá a válasz. 2007 óta ötször próbálták meg átverni a német alsóházon a namíbiai népirtás népirtásként való elismerését, ám a Bundestagban rendre azzal söpörték le a kezdeményezést, hogy a népirtásról szóló ENSZ-egyezmény 1948-ban született, a namíbiai események pedig jóval korábban történtek.

A törökök érve ugyanez szokott lenni, emlékeztetett a műsor.

A ZDF-ben elhangzik az is, hogy mindezidáig egyetlen német kormányzati politikus kért elnézést a történtekért: egy szociáldemokrata képviselő 2004-ben. Még sírt is. A CSU-s Christian Ruck akkor így reagált balos kollégája érzéseire: „Drága érzelemkitörés. Nem kellene muníciót szolgáltatni egy milliárdos nagyságú kártérítéshez.” A ZDF erre meg is jegyzi: a törököknél legalább a becsületről van szó, a németeknek csak spórolásról. A muníció szó használata különösen ízléses volt a bajor politikustól, teszik hozzá.

Oliver Welke, a műsor házigazdája megemlítette, hogy azért történt egy s más, Roman Herzog államfősége idején például „nem rendben lévőnek” nevezte az ügyet. Birte Schneider erre felháborodott: „Amikor elkezdek böfögni a liftben két doboz Red Bull és egy Bifi után, na az nincs rendben. Arra, hogy egy egész népet lemészárolnak a sivatagban, azt a szót szokás használni, hogy népirtás.”

A humorista szerint Németországnak nem lenne szabad népirtás ügyében kioktatni más országokat, amíg saját történetét sem dolgozta fel ilyen téren.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konzervatív átlagpolgár
2016. június 09. 07:40
na és amit a germán törzsek műveltek a rómaiakkal, és egyéb népekkel? az semmi? ó mikor lesz ennek vége?
zenebono
2016. június 08. 13:35
Lehet, hogy az európai őslakosokat is úgy akarják kiírtani, hogy behoznak Afrikából egy csomó betegséget.
hartnesz
2016. június 08. 11:37
Sztálin bátyó népirtásai mikor kerülnek terítékre?
tevevanegypupu
2016. június 08. 07:25
Csak nehogy elsikkadjon a legfontosabb népirtás..mert ahogy az ember elkezd visszaemlékezni, láthatja, hogy mennyi volt az emberiség története alatt..és mennyivel több embert gyilkoltak meg a legfontosabb és minden évben többször megünnepeltnél..Természetesen az is odatartozik a történelemhez..de már csak a történelemhez.Bár sokkal többször fizetünk érte mint az összes többiért együttvéve..ez teszi felejthetetlenné. Bocsánat azoktól, akik élnek tovább és felejteni akarnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!