Kurz: Egy szigeten kellene elhelyezni a menedékkérőket

2016. június 05. 13:16

Azzal, hogy kimentjük a migránsokat a tengerből, még nem adunk belépőjegyet Európába – szögezte le Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse-nek adott interjújában. Szerinte az ausztráloktól is lehetne tanulni, akik be sem engedik a vizeikre a migránsokat szállító hajókat.

2016. június 05. 13:16

A tengerből való kimentés még nem jegy Európába” címmel közölt interjút Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel a Die Presse. Az ÖVP-s politikus szerint a migránsokat egy szigeten kellene elhelyezni a menedékkérelmük elbírálásáig, mint ahogy azt Amerikában is csinálják. Arra a kérdésre, hogy Leszbosz vagy Lampedusa lehetne-e ez a sziget, kitérően azt mondta: aki egy Leszboszhoz hasonló szigeten van és nincs esélye, hogy menedékjogot kapjon, nagyobb eséllyel fog a hazájába visszatérni, mint az, akinek már szállást biztosítottak egy bécsi vagy egy berlini lakásban. 

Ausztrál mintára kellene kezelni a helyzetet

Ezen kívül Ausztráliát is lehetséges mintaként említette az EU számára: az ausztrálok nem engedik be a migránsok hajóit a vizeikre, hanem Pápua-Új Guinea és Nauru partjaihoz kísérik őket. Az osztrák külügyminiszter azt is megjegyezte: hazudik, aki azt állítja, hogy Ausztrália ne lenne szolidáris, ugyanis az ország tízezreket befogadott.

Kurz szerint az EU-nak egyértelműen le kell szögeznie, hogy aki illegálisan érkezik, az nem kap menedékjogot. Ezen kívül azt is biztosítani kell, hogy a tengerből való kimentés ne jelentsen egy belépőjegyet Európába.

A miniszter úgy vélte: a jelenlegi európai rendszer ahhoz vezet, hogy emberek ezrei vesznek oda a Földközi-tengerben, hiszen nagy reménnyel indulnak neki a veszélyes útnak. Kijelentette: meg kell szüntetni az Európába vezető illegális migrációs útvonalakat. Sebastian Kurz javaslata szerint az uniónak egy olyan hadtestre lenne szüksége, amely a 28 tagállam biztonsági erőiből áll és védi az Unió külső határait. Úgy vélte, ez eddig azért nem jöhetett létre, mert tavaly az európai politikának egyetlen célja volt, mégpedig a menekültek továbbutaztatása Németország felé.

Veszélyes a török függőség

Kifejtette azt is, hogy az uniónak több segítséget kellene nyújtania a menekültek származási országának, továbbá Európának áttelepítési program által kellene befogadnia az embereket. Kérdés, hogy Európa változtat-e azon a gyakorlaton, hogy az emberek 99 százaléka embercsempésszel érkezik a kontinensre és csupán töredékük az áttelepítési programmal – mondta Sebastian Kurz. 

A Törökországgal való uniós megállapodásra vonatkozóan a tárcavezető úgy nyilatkozott: ha Európa Törökországra hagyatkozik, veszélyes függőség alakulhat ki. Európának erősnek kell lennie, meg kell tudnia védeni a határait, és magának kell meghatároznia, hogy ki utazhat be a kontinensre - mondta és hozzátette: ezt pedig sem Törökország, sem az embercsempészek nem dönthetik el.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. szeptember 02. 00:41
A labancok jól jártak egy ilyen vitézi dávid kaliberű nyikhaj gyerekkel. Belügyminiszter???
pitypang1125
2016. július 26. 01:20
Nocsak-nocsak, más szelek kezdenek fújni? Végre kezd a marháknak leesni amiről Orbán pofázott, hogy ennek így soha sem lesz vége?
balbako_
2016. július 20. 11:05
Kimenteni és visszavinni ahonnan jöttek. (A vízi járműveket, amelyek migránsokat szállítanak megállítani és visszafordítani ahonnan jönnek és a járművet elkobozni.)
2016. július 12. 19:28
Kurz röviden megfogalmazta a lényeget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!