Sürgetik a britek hivatalos kilépését az EU intézményei

2016. június 24. 12:32

Ne várják meg az új kormányfőt a Brexit bejelentésével! – szólította fel Nagy-Britanniát Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője, valamint az Európai Parlament több frakcióvezetője. A kilépési tárgyalások ugyanis csak a kilépés bejelentése után kezdhetők el.

2016. június 24. 12:32

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát pénteken az uniós intézmények vezetői. „Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát” – írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője. Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával. Ennek a folyamatnak a lezárultáig azonban a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít.az Európai Parlament (EP) több frakcióvezetője. 

Péntek délelőtti brüsszeli egyeztetésüket követően a képviselőcsoportok vezetői közül többen is arra figyelmeztették Nagy-Britanniát, hogy nem tűrhet halasztást az ország kilépési szándékának bejelentése, azzal nem várhatják meg, hogy a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján új kormányfőt válasszanak a távozási szándékát bejelentő David Cameron helyett. Az uniós előírások szerint a távozni szándékozó országnak két éve van arra, hogy tárgyaljon a kilépés feltételeiről, ez a határidő azonban csak akkortól számít, amikor hivatalosan is bejelentette távozási szándékát. A tárgyalási határidő közös megegyezéssel meghosszabbítható.

Az Európai Néppárt EP-frakcióját vezető Manfred Weber felszólította a brit miniszterelnököt, hogy már az uniós állam-, illetve kormányfők keddi csúcstalálkozóján jelentse be országa kilépési szándékát. „El kell kerülnünk, hogy hosszúra nyúljon a bizonytalanság időszaka, nem ejtheti foglyul az európai kontinenst a toryk belharca" – emelte ki a német politikus. "Azonnali hatállyal meg akarjuk kezdeni a kiválási tárgyalásokat (...) A távozás távozást jelent” – fogalmazott. Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció első embere felelőtlenségnek nevezte, hogy David Cameron megpróbálja elhalasztani a kilépés hivatalos bejelentését. Kijelentette, a kormányfőt pártérdekek mozgatják, és nem törődik azzal, hogy mi lenne jó a brit nép számára. Guy Verhofstadt, az EP liberális képviselőcsoportjának vezetője szerint nem vehető komolyan a felvetés, hogy az egész kontinensnek ki kellene várnia, hogy véget érjen a tory párton belüli torzsalkodás.

Gabriele Zimmer, a parlamenti patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője szerint Cameron csak időt akar nyerni, és ha az Európai Unió hagyja, hogy a brit kormányfő játsszon vele, akkor elveszíti a hitelességét. Hozzátette, ha a következő uniós csúcstalálkozón nem történik meg a bejelentés, akkor a mai naptól kezdve kellene számítani a kiválási folyamat két évét. David Cameron brit miniszterelnök péntek délelőtt bejelentette távozási szándékát, miután az EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött. Elmondta, azt szeretné, ha a Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke, és az Európai Unióval tartandó tárgyalásokat is már az utódjának kellene lefolytatnia.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
József42
2016. június 24. 23:28
Nehéz itt állást foglalni, hiszen mindkét oldal téves elgondolás alapján járt, a Brexit szavazói alapvetően két okból szavaztak úgy, ahogy: 1. Az eurokraták, Brüsszel menjen a picsába. 2. A kelet-európaiak menjenek a picsába Az 1. pont igaz, csakhogy önmagában semmire se elég, nem koherens világnézet. Mert az alkesz Juncker, a tahó Schulz, Cohn-Bendit és hasonló mocskok által vezetett EU valóban semmi kötődést nem képes kialakítani, de egy európai együttműködésre valóban szükség lenne. A 2. pontot illetően meg az angolok nagy tévedésben vannak. Nem a lengyel, magyar, stb. munkavállalóktól kéne félteni a brit hazát, ugyanis ezek - szemben a volt gyarmataikról odaömlött kokerókkal - nem fognak nekiállni sem robbantgatni, sem ficki-fickizni, sem őket túlszaporodni, sem őket kultúrájukban felülírni... Mindenesetre azok a libsimagyarok, akik eddig bőszen hangoztatták a Határátkelő blogon, hogy Britannia mennyire haladár meg toleráns, meg fejlett, húha, azok is kaptak most egy pofont... lehet levenni a négerrel összekarolós képeket Face-ről, meg az arcból visszavenni...
Héja
2016. június 24. 17:12
Ezek a sértődött, durcás bohócok hülyébbek, mint gondoltam. Kezd összeomlani a cirkuszi sátor, erre a távozó nézőket hibáztatják. Az utolsó húzza ki az utolsó cöveket.
kukagyerek
2016. június 24. 14:32
Tegnapelőtt még ezerrel hazudoztak, fenyegette, ma meg már át estek a ló túlsó oldalára. Kibaszott nagy jellemóriások! (És, ezek vannak Európa élén!)
tango47
2016. június 24. 14:15
Ne várjanak ők sem! Sorban jelentsék be lemondásukat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!