Brexit: kikerülhet az angol az EU hivatalos nyelvei közül

2016. június 27. 20:28

Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor kikerülhet az angol az EU hivatalos nyelvei közül. Írország az írt, Málta a máltait jelölte meg hivatalos nyelvként, egyedül Nagy-Britannia jelölte az angolt. Ahhoz, hogy az angol hivatalos nyelv maradhasson, a tagállamok egyhangúlag módosíthatják az EU-s szabályokat.

2016. június 27. 20:28

Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetésével (Brexit) kikerülhet az angol az Európai Unió hivatalos nyelvei közül – figyelmeztetett hétfőn Danuta Hübner, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője. Az angol jelenleg egyike az Európai Unió huszonnégy hivatalos nyelvének, azok között is a legdominánsabb, Nagy-Britannia távozásával azonban elvesztheti mostani státusát – emelte ki hétfői cikkében a Politico.

A szabályaink szerint minden uniós tagországnak jogában áll, hogy kijelöljön egy hivatalos nyelvet. Írország az ír nyelvet, Málta pedig a máltait választotta, az angolt egyedül Nagy-Britannia jelölte” – mondta a lengyel képviselő. „Ha nincs Nagy-Britannia, nincs angol nyelv sem” – tette hozzá.

Danuta Hübner elmondta, módosítani kellene a szabályokat ahhoz, hogy az angol a britek távozása után is hivatalos nyelv maradhasson, ehhez pedig a bennmaradó tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség.

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásában felhívták rá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság az előző heti brit népszavazás óta egyre gyakrabban használja a francia és a német nyelvet a külső kommunikációjában.

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Huffnágel Pista
2016. július 26. 10:48
BREXIT után nyakunkon a SEXIT: Férfiak milliói lépnek ki évente a Púnijóból ​ #feminizmus #férfiholokauszt #mgtow #brexit #sexit #huffnagelarmy http://www.huffnagelpista.com/brexit_utan_nyakunkon_a_sexit.html
mustarharmas
2016. június 28. 12:07
Sarokba nem akarjátok küldeni a démoszt, mert így mert szavazni? Röhejes....
bajai
2016. június 28. 08:43
Tudomásom szerint hivatalosan minden nyelv egyenrangú az EU-ban. Azt nem tudtam, hogy minden tagország kijelölhet egy uniós nyelvet. Azt hittem, hogy ez automatizmus. Ha bármelyik ország szeretné az angolt, hát rajta jelölje! Nincs itt semmi gond.
Zsusztina
2016. június 28. 07:26
Hogy ma Európában rengetegen tudnak angolul az angolokon kívül is, az nem azért van, mert az angol íjús hivatalos nyelv, hanem mert az USA világhatalom. Tehát ha nem lesz az angol hivatalos nyelv, attól még továbbra is nagyon fontos idegennyelv marad. Ettől függetlenül jobb lenne, ha inkább egymás nyelvét és kultúráját ismernénk meg, és nem az ázsiai és afrikai bevándorlókét propagálnák Brüsszelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!