Újabb hét, újabb verekedés a török parlamentben

2016. május 02. 19:54

A mentelmi jog eltörléséről szóló alkotmánymódosításon kapott össze az Erdoğan-féle AKP és a kurdbarát HDP egy-egy politikusa, tömegverekedés lett belőle.

2016. május 02. 19:54

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben hétfőn, ütötték, rúgták egymást a politikusok, amikor a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló javaslatról vitáztak, jelentette a Dogan török hírügynökség. A leendő alkotmányt megalkotó parlamenti bizottság ülésén a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) politikusai különböztek össze a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) tagjaival.

Volt, aki vizespalackot dobott képviselőtársához a terem egyik végéből a másikba, míg mások a közelharcot részesítették előnyben. A téma ezúttal is a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítási javaslat volt.

A változtatást a kormány szeretné elérni, mivel Recep Tayyip Erdoğan török elnök azzal vádolja a kurdbarát pártot és annak vezetőit, hogy azok kapcsolatban állnak a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel. A feszültséget hétfőn az szította, hogy Bekir Bozdag igazságyügyi miniszter bírálta a legutóbbi erőszakos megnyilvánulásokat. Mint mondta, a mutatott viselkedés nem méltó képviselőhöz.

A verekedést két isztambuli képviselő, Mehmet Metiner az AKP-ból és Garo Paylan a HDP-ből kezdte. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik ankarai képviselője, Murat Emir felállt az egyik asztalra és onnan próbálta meg csitítani kollégáit. Többen megsérültek, őket kórházba szállították.

Legutóbb múlt szerda este volt hasonló verekedés a török parlamentben. 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. május 03. 10:38
Erdogan Orbán barátja. Kiválóan mutatja az az ország, merre haladunk: a kőkemény diktatúrába.
formaegy
2016. május 03. 07:59
"Ismét verekedés tört ki a török parlamentben hétfőn..." Az Eu parlamentbe azonnal őket!!!!!!!!!!! Merkelt meghívni, táblát a nyakába - velem kezdjétek!!!!!!
nemlibbant
2016. május 02. 21:51
Jól van gyerekek, most már vissza lehet alakítani templommá a Hagia Sofiát.
cutcopy
2016. május 02. 21:21
Ez a csapat kemény, az EP-be velük.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!