Hofer a levélszavazatok 40 százalékával már győzne, este lesz eredmény

2016. május 23. 11:57

707 ezer levélszavazat dönt az osztrák elnökválasztás végeredményéről. A Die Presse által megkérdezett szakértők szerint az FPÖ-s Norbert Hofer a levélszavazatok 40 százalékával már győztesnek számít. Egy közvélemény-kutató cég szerint viszont Van der Bellen, a zöld jelölt még így is megfordítja majd az állást.

2016. május 23. 11:57

Jelen állás szerint 51,93 százalékkal és 144 ezer szavazattal vezet Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje a függetlenként induló, de a második fordulóra gyakorlatilag az összes többi parlamenti párt nyílt-burkolt támogatását megkapó volt zöld pártelnök Alexander Van der Bellen előtt, írja a Die Presse.

A végleges eredményhirdetéshez hiányzik még a 707 ezer leadott levélszavazat feldolgozása, ezért az állás még megfordulhat. Összesen 885 437-en jelezték, hogy így kívánnak részt venni az elnökválasztás második fordulójában. Az osztrák közszolgálati ORF által megbízott SORA közvélemény-kutató cég előrejelzése szerint Van der Bellen a végeredményben 2888 szavazattal Hofer előtt végez majd. (Ugyanezt a levélszavazatokkal is kalkuláló számítási módszert vette át egyébként vasárnap este a Mandiner is, amikor arról írtunk, 50-50 százalékkal fej-fej mellett áll a két elnökjelölt.) 

A Die Presse által közölt számítások azt mutatják, hogy amennyiben Norbert Hofer a levélszavazatok 40 százalékát megszerzi, ő lesz Ausztria elnöke. Hétfőn késő délután, kora este 17 és 19 óra között közlik majd a választások hivatalos végeredményét.

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zenebono
2016. május 23. 16:33
Én amúgy nem bánom, hogy VdB nyert. Igyák csak ki az osztrákok a méregpoharat. Nem lesz lezárva a Brenner átkelő, elözönlik őket a migránsok. Innen is mennek majd, nálunk senki sem fog maradni. Én a kormány helyében nem regisztrálnék senkit, menjen mindenki amerre lát. Az osztrákok már menthetetlenek. Nemhiába 16 év a választókor, ezt gyorsabban elérik a bevándorlók gyermekei, és akkor vége a dalnak. A szocdemek sem örülhetnek sokáig - most még rájuk szavaznak a migránsok, de hamarosan eljön a nap, amikor nekik is lesz pártjuk.
Berecskereki
2016. május 23. 16:10
Közel négyezer szavazattal Bell nyert. Mit den allerletzten ausgezählten Briefwahl-Stimmen ist Van der Bellen um angeblich knapp 4.000 Stimmen an Hofer vorbeigezogen. Damit ist die Sensation komplett: Österreich hat den ersten grünen Präsidenten. Hofer und die FPÖ haben es um ein Zehntelprozent (!) nicht geschafft. http://www.oe24.at/oesterreich/politik/LIVE-Ticker-Erste-Wahlkarten-sind-ausgezaehlt/236731343
Pandaka pygmaea
2016. május 23. 16:05
Bellen nyert. http://www.krone.at/Oesterreich/Jetzt_fix_Van_der_Bellen_ist_Bundespraesident!-Fotofinish_live-Story-511481
radical
2016. május 23. 16:03
A levélszavazatok megszámolásával miért kellett várni majdnem egy napot? Nem lehetett volna azonnal számolni már az eredményhirdetés után? Ez így nagyon gyanús és büdös!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!