Ukrán válság: újra fellángoltak a tűzharcok

2016. április 29. 09:56

Először tűzte napirendre 2015 decembere óta az ukrán válság ügyét az ENSZ biztonsági Tanácsa csütörtökön. Eddig 9333 halálos áldozatot szedett és 21 396 sebesülttel járt az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok közt 2014 áprilisában kirobbant konfliktus – írja az atv.

2016. április 29. 09:56

Taye-Brook Zerihoun, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén elmondta, hogy az utóbbi hetekben újra fellángolt a tűzharc a két fél között. A legutóbb április 27-én, szerdán robbant ki tűzharc a kelet-ukrajnai Donyeck közelében, Olenyivkában, ahol legalább négyen meghaltak és nyolcan megsebesültek a polgári lakosok közül - írja az atv. Az orosz és ukrán felek az ENSZ BT ülésen egymásra mutogattak és egymást tették felelőssé a 2015. február 14-én Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás megsértése miatt. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet időhúzásnak minősítette a Biztonsági Tanács csütörtöki ülését, amely az ukránoknak időt biztosít a minszki megállapodásban kijelölt semleges zónák elfoglalására, az ENSZ pedig propagandaplatformként működik az ukránok számára.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter-helyettes szerint az oroszok 34 000 fős, orosz, külföldi és helyi fegyveresekből álló katonai erőt vezényelt a Donyec-medencébe, és jobb fegyverekkel látták el őket, mint a legtöbb NATO-tagállam fegyverei, miközben azt állítják, hogy a helyi vaskereskedésekben szerezték be a fegyvereiket. Taye-Brook Zerihoun az ellenségeskedés beszüntetésére szólította fel a feleket, és elítélte, hogy akadályozzák a nemzetközi megfigyelő misszió munkáját, amelynek működése a tűzszüneti megállapodás része.

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. április 29. 10:56
"jobb fegyverekkel látták el őket, mint a legtöbb NATO-tagállam fegyverei" hoppà...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!