Újabb világgazdasági válságtól tart az IMF

2016. március 09. 13:46

Arra figyelmeztetett az IMF vezérigazgató-helyettese Washingtonban, hogy nagy esélye van egy újabb világgazdasági válság kirobbanásának, mert a lassuló növekedést nem kezelik azonnali keresletösztönzéssel. David Lipton szerint a pénzpiacok úgy látják; a döntéshozók sok országban elveszítették a határozottságukat.

2016. március 09. 13:46

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy erősödik egy új világgazdasági válság kirobbanásának veszélye, és ennek elkerüléséhez azonnali keresletösztönző intézkedésekre van szükség. David Lipton, az IMF vezérigazgató-helyettese a vállalati közgazdászok amerikai szövetségének (NABE) Washingtonban kedden tartott rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a világgazdaság „valóban nehéz helyzetbe került” – derült ki a Financial Times beszámolójából

A döntéshozóknak világszerte sürgősen intézkedniük kell, hogy megfelelő választ adjanak a gazdasági növekedés lassulására, valamint a nyersanyag- és pénzpiacok erős kilengései által teremtett új kockázatokra. „Eljött az ideje annak, hogy határozottan támogassuk a gazdasági tevékenységet, és biztosabb alapokra helyezzük a világgazdaságot” – fogalmazott Lipton, aki a világgazdasági nehézségek legzavaróbb jelei között említette a globális tőkeáramlás és kereskedelem erős visszaesését. 

Az IMF vezérigazgató-helyettese úgy látja, hogy a világgazdaság eljutott ahhoz a ponthoz, amikor egy új recesszió réme valósággá válhat, ha az országok nem lesznek képesek erősíteni a keresletet. Különösen aggasztó, hogy a pénzpiacokon az a benyomás alakult ki, hogy a döntéshozók sok országban már szinte minden lehetőséget kihasználtak a kereslet és ezáltal a fogyasztás ösztönzésére, vagy elveszítették határozottságukat a szükséges intézkedések megvalósításához.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. március 09. 21:36
Én meg azt gondoltam expanzió lesz. De, amikor megláttam a sok migránst, rájöttem, hogy recessziót akartam gondolni. Ugye, IMF??
kuwiq
2016. március 09. 18:38
Én meg az IMF-től tartok. És szerintem mindenki más is, akinek kedves az élete.
Akitlosz
2016. március 09. 16:25
"egy új recesszió réme" A legnagyobb rém az államadósság. A második az infláció azaz magyarul a pénzrontás.
Akitlosz
2016. március 09. 16:24
"mert a lassuló növekedést nem kezelik azonnali keresletösztönzéssel." Ez alatt mit ért? Hogy nem zúdítanak újabb semmiből teremtett, fedezetlen dollár- és euróbilliókat a gazdaságokra mindenkit meglopva ezzel? Na és akkor mi van, ha nem növekszik a gazdaság? Csak az aljas és gonosz pénzrendszerüknek van szüksége az állandó növekedésre, mert az enélkül összeomlik, ezért erőltetik ha törik, ha szakad mindenáron a növekedést. A középkorban senkit nem zavart, ha éppen nem nőtt a gazdaság pár évig, ebből nem lett semmilyen katasztrófa, sem probléma. Ja, hogy akkoriban volt is értéke és stabilitása a pénznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!