Öt éve csapott le a cunami

2016. március 11. 11:21

Öt éve, 2011. március 11-én történt Japán legnagyobb természeti katasztrófája, amely atomkatasztrófához vezetett. Tízezrek haltak meg és százezreket kellett evakuálni, miközben a fukusimai atomerőműből azóta is szivárog a radioaktív hűtővíz.

2016. március 11. 11:21

Öt éve, március 11-én a Richter-skála szerinti 9,0 erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partjait. A földrengés óriási cunamit indukált mintegy 40 méter magas hullámokkal a legnagyobb japán sziget, Honsu keleti partvonalán, Tokiótól északra. A katasztrófa során több mint 18 000 ember vesztette életét, egész városok tűntek el.

A Fukusima Daiicsi atomerőműben áramkiesés következtében kontrollálhatatlanul felforrósodtak a fűtőberendezések, több robbanás következett be és radioaktív gáz került a Csendes-óceán fölé. A hat reaktor közül három súlyosan megsérült.

Százezreket kellett evakuálni a területről. Azóta is szivárog a radioaktív hűtővíz a talajba és a tengerbe is, a környék lakhatatlan. Tokió két éve kampányol azért, hogy a már nem lezárt területekre térjenek vissza a lakók, de a lakosság nem bízik a hatóságokban, mivel öt éve túl sokat vártak a baleset bejelentésével és akkor is próbálták eltitkolni a helyzet súlyosságát.

Az amatőr videóban 1:56 körül még autók járnak ott, ahol 4 perccel később már zuhog a víz a több méter magas gáton átcsapva.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamárfül
2016. március 11. 17:01
kötelező olvasmány: Ferber Katalin: Az elárult Japán
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!