Felmentették Hágában Šešelj vajdát

2016. március 31. 12:48

A jugoszláv polgárháborúban hírhedtté vált Vojislav Šešelj szerb politikus ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége. A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Šešelj nem vonható felelősségre. „Nincsenek lelkiismereti problémáim” – közölte Šešelj az ítélet reggelén.

2016. március 31. 12:48

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdetett ítéletében felmentette Vojislav Šešeljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust.

Az NT elnöklő bírája által ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék a vádpontok mindegyike alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét. Jean-Claude Antonetti hozzátette, a szerb politikus elleni elfogatóparancs az ítélet nyomán érvényét vesztette.

Šešelj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége. A most 61 éves Šešeljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Šešelj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

„Úgy aludtam, mint egy csecsemő, nincsenek lelkiismereti problémáim” – közölte a Szerbiában tartózkodó Šešelj az ítélethirdetés reggelén. Vojislav Šešelj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Ezt azonban Šešelj számos alkalommal megtagadta, az ítélethirdetésre sem volt hajlandó visszautazni.

Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, Šešelj folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például Nagy-Szerbia megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel.

Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és milliók hagyták el otthonukat.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karpo
2016. március 31. 23:34
azt szeretném megkérdezni, ki milyen részletességgel ismeri ezt az ügyet? például a benyújtott bizonyítékok jegyzékének a tartalomjegyzékét?
dave
2016. március 31. 17:17
Ha ez az állat ártatlan, akkor nyugaton mindenki egy maszületett bárány. Ilyen ez a liberalizmus.
Papuska
2016. március 31. 17:16
Érdekes ez a bíróság és érdekesek az ítéletei. Nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy egyetlen vezérelv szerint ítél, és ez a második világháborút lezáró békerendszer jogállapota szerinti döntések. Ebben az esetben mi sok jóra náluk nem is számíthatunk, hiszen mi a Benesi dekrétumok szerint, ezek alapján, csökkenten vagyunk jogképesek. Ez tükröződik az ítéleteikben is!
chack
2016. március 31. 15:29
"...folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például Nagy-Szerbia megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel." Érdekes, hogy ezt megteheti. Olyanok a törvényeik, értem. Erdélyben meg ha azt mondja valaki, hogy "Autóval megyek...", már a börtönben találhatja magát az autonómia emlegetése miatt. Hiába tagadja, úgy hallották a tanúk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!