Brexit: a The Sun szerint kilépés-párti a brit királynő, az udvar cáfol

2016. március 09. 17:21

Azt szeretné II. Erzsébet királynő, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból – írja a brit The Sun. A bulvárlap magasrangú értesülésekre hivatkozik és arra alapoz, hogy az uralkodó az EU-párti Nick Clegg, a Liberális Demokraták azóta lemondott elnöke jelenlétében korábban kritizálta az EU jelenlegi irányvonalát. Az udvar cáfol, sőt panaszt tett a sajtóetikai testületnél, Nick Clegg pedig kijelentette, hogy előre megmondta a cikk szerzőjének, hogy állítása képtelenség.

2016. március 09. 17:21

A legnagyobb brit bulvárlap szerdai értesülése szerint II. Erzsébet királynő Brexit-párti, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az udvar szerdán indulatos nyilatkozatban utasította vissza az állítást, majd – szinte példátlan módon – hivatalosan is panaszt tett az illetékes sajtóetikai testületnél.

A The Sun „két igen jól pozícionált, magas rangú politikai forrásra” hivatkozva azt írta, hogy az uralkodó még 2011-ben fejtette ki véleményét az EU-ról egy vacsorán, amelyen részt vett Nick Clegg, az akkori konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, a Liberális Demokraták azóta lemondott vezetője.

A beszámoló szerint a királynő a windsori kastélyban tartott rendezvényen hosszas érveléssel adott kifejezést annak a véleményének, hogy „az Európai Unió rossz irányba tart”. A The Sun szerint II. Erzsébet ezzel valójában „leteremtette” Clegget, aki elkötelezett EU-párti hozzáállásáról közismert.  A lap ebből azt a következtetést vonta le, hogy „a királynő a Brexitet támogatja”.

Eltévelyedett állítások

A Buckingham-palota szerdai nyilatkozatában közölte, hogy a királynő politikailag változatlanul semleges álláspontot képvisel, ugyanúgy, ahogy uralkodásának eddigi több mint hat évtizedében is tette. A közlemény szerint az udvar érdemben nem kíván reagálni „eltévelyedett állításokra”, és a brit népre tartozik, hogy az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson miként dönt.

A királyi ház szóvivője szerda délután bejelentette azt is, hogy az udvar hivatalos panaszt nyújtott be a sajtóetikai normák betartatásáért felelős független testülethez (Independent Press Standards Organisation, IPSO) a The Sun írása miatt.

Nem volt rá példa

A palota illetékesének tájékoztatása szerint a panaszt a testület által meghatározott szerkesztési eljárási normarendszer első záradéka alapján terjesztették be az IPSO elnökéhez. E záradék szerint a sajtónak ügyelnie kell arra, hogy ne közöljön pontatlan, félrevezető vagy eltorzított információt vagy képeket, beleértve az olyan főcímeket, amelyek tartalmát a cikk szövege nem támasztja alá.

Az IPSO-nak jogában áll helyreigazításra kötelezni a bepanaszolt sajtóterméket, különösen kirívónak ítélt etikai kihágás esetén pedig bírságot is kiróhat. Az utóbbi években nem volt példa arra, hogy az udvar ilyen erőteljes válaszlépést tegyen a brit sajtó valamely orgánumával szemben egy kifogásolt cikk miatt.

Nick Clegg megmondta előre

Nick Clegg, aki a Liberális Demokraták rendkívül gyenge tavalyi választási eredménye után távozott a párt éléről – jóllehet továbbra is az alsóház tagja a liberálisok képviseletében –, szerdai Twitter-üzenetében maga is „képtelenségnek” nevezte a The Sun cikkében foglaltakat, és közölte, hogy ezt meg is mondta az írást jegyző újságírónak. „Nem emlékszem, hogy ilyen történt volna, márpedig ez nem olyasmi, amit elfelejtenék” – tette hozzá.

A brit politikai protokoll teljes semlegességet követel az uralkodótól és a királyi család más magas rangú tagjaitól sarkalatos bel- és külpolitikai kérdésekben. Az elmúlt években azonban előfordultak olyan epizódok, amikor a királynő egy-egy kijelentését a sajtó alig burkolt állásfoglalásként értékelte az adott ügyben.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. március 09. 18:46
Nyilván való, hogy az egész királyi udvar, élükön a királynővel kilépés párti. Tulajdonképpen minden királyság már eleve a rendszeréből adódóan az lehet..
Morgen
2016. március 09. 18:14
Ja! A terhes meg a vemhes esete.
Csikasz
2016. március 09. 17:41
Ez nagyon bulváros sztori. Nem kellet volna lehozni. Mellesleg amikor látom a királynő hideg germán szemeit, akkor teljesen mindegy, hogy az udvartartás mit közöl. Tudom mi a véleménye. Valószínűleg úgy kezdődik, hogy "parti őrség" és úgy végződik hogy "gázkamra". De sajnos őfelsége nagyon jelképes szerepet tölt be a politikában.
egysegelem
2016. március 09. 17:36
A britek tudata meg mindig birodalmi, azt gondoljak, ok meg tenyezok a vilagban egyedul is igy batran kilephetnek. Ez mar nagyon regen nem igaz. Es a gazdasagi elit ezt tudja is, sokan meg nem akarjak megerteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!