Belga belügyminiszter: Nem hittük, hogy ilyen léptékű lehet a támadás

2016. március 22. 21:47

Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: a kormány tisztában volt azzal, hogy történhet valami, de nem hitték, hogy ilyen léptékű támadás érheti Belgiumot. Koen Geens belga igazságügy-miniszter hozzátette: Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terror elleni küzdelem kiadásainak.

2016. március 22. 21:47

Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak – jelentette ki kedden Koen Geens belga igazságügy-miniszter az RTBF közszolgálati tévécsatorna műsorában. A miniszter kifejtette, eddig 400 millió eurót (mintegy 120 milliárd forint) különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.

Hangsúlyozta: a novemberi, Párizsban elkövetett terrortámadások óta fel vannak készülve arra, hogy Belgium területén is hasonló események történjenek, ezért minden forrást megmozgatnak ezek elhárításához. „Sohasem lehetünk biztosak abban, hogy ez nem következik be újból” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nincsenek arra vonatkozó információk, hogy a fővárosban vagy az ország területén további támadásokra kellene számítani.

A terroristák felkutatására indított nyomozások nagy erőkkel folynak, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi volt a keddi támadások elkövetőinek terve. A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül kézre keríteni azt a merénylőt, aki végül nem robbantotta fel magát a Zaventem nemzetközi repülőtéren.

Belügyminiszter: Nem volt tudomásunk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra

Jan Jambon belügyminiszter a műsorban azt mondta, a hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig „nagy a mozgolódás” radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra. Hozzátette: „a kormány tudta, hogy történhet valami, ezért volt hármas fokú a készültség. Ez azt jelentette, hogy volt esély a támadásra. Azt azonban soha nem hittük volna, hogy a támadás ilyen léptékű lehet”.

Hozzátette: a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak, valamint felső korlát nélkül, minden anyagi támogatást biztosítanak a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. március 23. 11:55
Az EU úgy Merkel, ahogyan van. Mit nem hittek?
kuwiq
2016. március 23. 10:29
Mégis, mit gondolt, egy terrortámadás milyen léptékű lesz???? Örüljön, hogy nem valami nagyobb közösségi összejövetelt választottak, mint Párizsban. Valami rejtélyes okból a nyugat európai politikusok jelentős része szimplán gyengeelméjű, és olykor még be is vallják. Ezekhez képest Viktor tényleg zseninek látszik, pedig hát az ő intellektusa is , hogy is mondjam (alán még emlékeznek páran, amikor elárulta, milyen oktatás kell, jó oktatás, hahahaha) , de legalább felismeri a nyilvánvaló ellenséget.
panka45
2016. március 23. 10:00
"Belga belügyminiszter: Nem hittük, hogy ilyen léptékű lehet a támadás" Hát nem is hinni kell, hanem intézkedni. De mit lehet elvárni ezen a téren egy olyan országtól, amely egy év alatt nem képes működő kormányt megalakítani, és ahol a két népcsoportja úgy gyűlöli egy mást, hogy minden állami intézményéből kettő van (flamand és vallon). Kódolva van a tehetetlenség. És ide telepítették az EU teljes intézményrendszerét!! Hihetetlen!
Wendriner
2016. március 23. 09:06
"Nem hittük, hogy ilyen léptékű lehet a támadás" Hány éves vagy királyfi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!