Ukrán kormányválság: felbomlott a koalíció és mégsem

2016. február 19. 17:09

Úgy tűnik, hogy az ukrajnai kormánykoalíció szétesésével megszűnt a kormány többsége az ukrán parlamentben. Az ukrán parlament alelnöke azonban nem hajlandó kihirdetni a koalíció felbomlását, mivel az egyik kormányalkotó párt nem vonta vissza az aláírásait a koalíciós szerződésről csak bejelentette a kilépését a kormánykoalícióból.

2016. február 19. 17:09

Nem volt hajlandó hivatalosan kihirdetni a kormánykoalíció felbomlását Andrij Parubij, az ukrán parlament alelnöke a pénteki plenáris ülésen mondván, hogy a koalíciós megállapodás alatt még mindig több mint 226 aláírás szerepel.

„Jelenleg a kormánykoalíció jogilag létezik és működik” — szögezte le a házelnök első helyettese. Parubij szerint ezt bizonyítja az, hogy a parlament előző nap is számos törvényjavaslatot fogadott el. Hangsúlyozta, ezért nem lehet elkezdeni visszaszámolni a 30 napot, aminek leteltével — ha nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben — fel kell oszlatni azt és új törvényhozási választásokat kell kiírni.

Csütörtökön a Julija Timosenko volt kormányfő Haza (Batykivscsina) pártja, pénteken a lembergi polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) képviselői vonták vissza hivatalosan aláírásukat a 2015 végén aláírt koalíciós megállapodásról. Döntésüket azután hozták, hogy kedden a parlamentben nem kapta meg a szükséges támogatószavazatot a kormány elleni bizalmatlansági indítvány. 

Kétharmados többségből szétbomlás

Oleh Ljasko Radikális Pártjának frakciója még tavaly szeptemberben bejelentette kilépési szándékát az eredetileg ötpárti — kétharmados többséggel rendelkező, 302 tagú — kormánykoalícióból. Így jelenleg a pártfrakciók közül csak a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti tömörülés és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Népi Frontja alkotja a kormányt támogató parlamenti koalíciót. A két képviselőcsoportnak azonban nincs meg a többsége, azaz nincs összesen 226 tagja a 450 fős parlamentben. Pontos információ ugyanakkor nincs arról, hogy a két frakción kívül függetlenek, vagy más képviselői csoporthoz tartozók közül kinek az aláírása szerepel még a koalíciós megállapodáson.  

Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője előző nap szintén azt mondta, hogy a kormánykoalíció jogilag még létezik. Ezt azzal magyarázta, hogy a Radikális Párt frakciójából senki sem vonta vissza aláírását a megállapodásról. A pártot vezető Ljasko szerint viszont a koalícióból való kilépés bejelentése elegendő, nincs olyan jogszabály, amely feltételül szabná az aláírások visszavonását a kormány mögötti többség megszűnésének hivatalossá tételéhez.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XPEH BAM
2016. február 19. 19:20
Heh, nemrég még nem számított, hogy bár gyakorlatilag nem, de jogilag még Janukovics volt az államfő, most meg gyakorlatilag nincs kormány és jogilag mégis számít? Nevetséges.
Lotti
2016. február 19. 17:40
Vannak viták, de majd elrendezik. Komoly hagyománya van az ökölpárbajnak.
Crüwel
2016. február 19. 17:24
Megérte???
3M..
2016. február 19. 17:15
Ukrajna illegitim vezetése egy katasztrófa. Öntik beléjük a pénzt, ők cserébe eladják az országot, ill. csődbeviszik. Szenvedő fél, az ukrán nép. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!