CIA: Az Iszlám Állam vegyi fegyverrel is támadhatja Nyugatot

2016. február 15. 08:51

Az Iszlám Állam készen áll arra, hogy megtámadja az Egyesült Államokat – mondta John Brennan, a CIA igazgatja a CBS televízió 60 perc című műsorában. A szakember szerint a terrorszervezet képes klórgázt és mustárgáz is előállítani és arra készül, hogy amerikai területen támadást hajtson végre. A hírszerzés vezetője megnyugtatásul azt mondta: bár ezek a kísérletek elkerülhetetlenek, várhatóan sikertelenül fognak végződni.

2016. február 15. 08:51

A CIA igazgatója, John Brennan szerint az Iszlám Államnak vegyi fegyverei is vannak, melyeket akár el is tud juttatni Nyugatra.

Brennan vasárnap este a CBS televízió 60 perc című műsorában azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok számára a legnagyobb fenyegetést ma nem az al-Kaida jelenti, hanem az Iszlám Állam, amely kiszivárgott hírszerzési jelentések szerint készen áll arra, hogy megtámadja az Egyesült Államokat.

Az Iszlám Állam kísérletei sikertelenek lesznek

John Brennan a CBS riporterének arra a kérdésére, hogy „tényleg jön-e az Iszlám Állam Amerikába”, számítani kell-e terrortámadásra, azt válaszolta: személy szerint ő arra számít, hogy a dzsihadisták megpróbálják elhelyezni amerikai területen az embereiket és mindazt, amivel terrorcselekményeket követhetnek el. A CIA vezetője ezeket a kísérleteket elkerülhetetlennek, ám „várhatóan sikertelennek” nevezte.

Véleménye szerint a dzsihadisták összecsapást akarnak kiprovokálni a nyugati és a muszlim világ között, hogy így szerezzenek maguknak még több szimpatizánst. „Azt állítják, hogy az Egyesült Államok megpróbálja átvenni az uralmat országaik felett, ám ez igencsak távol áll a valóságtól” – fejtegette a hírszerzés vezetője.

A párizsi merényelt a hírszerzés hibája volt

A tavaly novemberi párizsi véres merényleteket Brennan a hírszerzés hibájának tartja, s – mostani közlése szerint – a francia terrortámadások után kollégáinak azt mondta: a korábbiaknál sokkal keményebben kell dolgozni, ehhez pedig technikai fejlesztésekre és létszámbővítésre van szükség a hírszerző szerveknél. Ugyanakkor megnyugtatta az aggódókat: hatékony munkával már eddig is sikerült jó pár terrortámadásnak elejét venni.

Elmondta: bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az Iszlám Államnak vannak vegyi fegyverei, s a CIA információi szerint képes klórgázt és mustárgázt is előállítani. Sőt potenciális lehetősége van ezeket Nyugatra juttatni. „Ezért nagyon fontos elvágni a szállítási és csempészútvonalaikat” – tette hozzá Brennan. Megerősítette egyúttal, hogy az amerikai hírszerzés aktívan részt vesz az Iszlám Állam megsemmisítésében.

Az interjúban John Brennan kitért arra is, hogy a CIA Szíria mellett az olyan kudarcos államokban, mint például Líbia, Szomália vagy Jemen, szintén aktívan jelen van, ám részletekre nem kívánt kitérni.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2016. február 15. 14:45
A CIA az a szerv, amelyik kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik, szabadidejében?
mucsay
2016. február 15. 14:28
mindig azok a fránya vegyi fegyverek a cia szerencsére mindig jó időben, jó helyen "fedezi fel" őket
Pandaka pygmaea
2016. február 15. 14:16
Csak adjanak még ötleteket nekik, gratulálok.
bookmark
2016. február 15. 12:01
Az USA növeli a katonai jelenlétét, Európában miközben mindenki attól tart, hogy a háttérhatalom be akarja vezetni a marshal law-t az USA-ban és kiterjeszteni pl Európára. http://youtu.be/uo_g8td1dmU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!