A Krím miatt büntethetik meg a Coca-Colát és a Pepsit

2016. január 21. 12:40

Oroszország részeként ábrázolta a Krím-félszigetet az általuk közzétett térképeken a Coca-Cola és a Pepsi, ezért az Ukrajnában legitimként elismert Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége eljárást indított a két üdítőital-gyártó ellen.

2016. január 21. 12:40

Eljárást indított a Coca-Cola és a Pepsi vállalatok felelős tisztségviselői ellen az Ukrajnában legitimként elismert Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége, mert a két cég orosz területként tüntette fel az interneten közzétett térképen a Krím-félszigetet. Ez az ügyészség csütörtökön közölte Facebook-oldalán egy ügyvéd levelére adott válaszaként. Az ügyvéd azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte azzal, hogy ily módon elismerték az Ukrajnához tartozó félsziget Oroszország általi törvénytelen bekebelezését, visszaéltek hatalmukkal és súlyos kért okoztak Ukrajnának érdekei érvényesítésében. 

Ukrán források szerint december 30-án a Coca-Cola a Vkontaktye orosz közösségi portálon köszöntötte fel újév alkalmából az orosz fogyasztókat. A hirdetésben közölt Oroszország-térképről azonban „lemaradt” a Krím. Ez felháborította a közösségi portál több orosz látogatóját, mire a Coca-Cola lecserélte a térképet, amin a Krímet már orosz területként tüntette fel. Ez viszont Ukrajnában okozott felháborodást. A cég ukrajnai képviselete ezután nyilvánosan bocsánatot kért a „félreértésért”, és leszögezte, hogy „nem foglalkoznak politikával, csakis minőségi üdítőitalok gyártásával”. Végül a mindkét oldalon felháborodást okozó hirdetményt eltávolították az internetes oldalaikról. A Coca-Cola után január elején a Pepsi követte el azt, hogy honlapján a Krím félszigetet is „belerajzolta” Oroszország térképébe.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chack
2016. január 21. 17:40
Egy alapvető kérdést kellene megválaszolnia annak, aki ismerős arrafele: ki és milyen pénznemben fizet az adott területen eladott lónyálakért a két cégnek?
amayyudan2
2016. január 21. 14:49
Nem értem, miért nem lehet megérteni végre, hogy az egész balhéért HRUSCSOV a felelős. Az a nyomorult ugyanis sikeresen EX-LEX állapotot teremtett azzal, hogy ugyan a Krímet Ukrajnához csatolta, de hagyta beleírni az ezt rögzítő doksiba, hogy CSAK AKKOR VÁLIK VÉGLEGESSÉ AZ UKRAJNÁHOZ VALÓ CSATOLÁS, HA EZT NÉPSZAVAZÁS IS MEGERŐSÍTI!!! Na pont ez volt az a népszavazás, amit nem tartottak meg a Szovjetunióban, mert ugye kit érdekelt, hogy egy földterület névlegesen melyik nulla hatáskörű SZSZK-hoz tartozik. Erre jött a hirtelen a Szovjetunió széthullása 1991-ben, amikor meg mindenkinek fontosabb dolga is akadt, mint ezzel foglalkozni, aztán szép lassan Ukrajna is, meg Oroszország is elfelejtette ezt a témát, különösen, mivel egyébként is elég baráti volt a viszonyuk egészen a 2 évvel ezelőtti zsidó puccsig. Putyin ezt az ADOTT EX-LEX helyzetet HASZNÁLTA KI elég gusztustalanul, mikor Ő tartotta meg a 60 éve esedékes népszavazást, persze nem meglepő módon az ő álláspontja nyert (igazából lényegtelen is, hogy csalással vagy nélküle, a tragédia az, hogy volt jogalapja hozzá). A furcsa az egészben, hogy a jenkik etanolmeghajtású bábja, Jelcin sem rendezte ezt a kérdést, pedig volt rá 10 éve, sőt, még az ukránoknak sem jutott eszébe 23 évig (!!!), hogy az akkor még fennhatóságuk alatt álló Krímben egy kamunépszavazás kiírásával, majd megnyerésével elejét vegyék az effajta orosz piszkoskodásnak.
Akitlosz
2016. január 21. 14:17
A kóla cégek a valóságból indulnak ki. Ukrajna pedig a vágyálmaiból. Kinek tetszik, kinek nem, de Krím nem Ukrajna, hanem Oroszország. Nem vélemény kérdése, tényállás.
madarasi.abel
2016. január 21. 13:55
Oroszország határai, videóban: https://www.youtube.com/watch?v=XEigTcunXIQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!