Terrorista incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy londoni késelést

2015. december 06. 09:17

Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy szombat esti, londoni metróban elkövetett késelést. A támadó „Ezt Szíriáért kapjátok” felkiáltással szúrt meg három embert. Eközben a rendőrség olyan értesüléseket szerzett, amelyek szerint a párizsi mészárlás egyik végrehajtója a merényletek előtt Londonban és Birminghamben is járt.

2015. december 06. 09:17

Terrorista indíttatású incidensnek nyilvánított a Scotland Yard egy késeléses támadást, amely szombat este történt a londoni metróban.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a rendőrség azt vizsgálja, hogy a tettesnek voltak-e kapcsolatai terrorszervezetekkel. A brit sajtó olyan értesüléseket is közölt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelynek szíriai állásai ellen a brit királyi légierő néhány napja hadműveleteket kezdett, a párizsihoz hasonló merénylettel fenyegette meg Nagy-Britanniát.
 
Ezt Szíriáért kapjátok! 

A londoni metróban, a város északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán elkövetett támadás gyanúsítottja „ezt Szíriáért kapjátok!” kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.  

A merénylőt a szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök elektromos sokkolóval leterítették, majd őrizetbe vették és egy londoni rendőrőrsre szállították. Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség terrorista incidensként kezeli a támadást.

Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta.

Londonban is jártak a párizsi vérengzők?

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint a rendőrség olyan hírszerzési adatokat vizsgál, amelyek arra vallanak, hogy a múlt havi párizsi mészárlás egyik végrehajtója a francia fővárosban elkövetett merényletek előtt Londonban és a közép-angliai Birminghamben járt. A brit elhárító szolgálatok vizsgálnak több olyan birminghami illetőségű személyt is, akikről gyanítják, hogy kapcsolatban álltak a november 13-i párizsi támadássorozat fő kitervelőjével, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaouddal.

A lap szerint más nyugati országok elhárítási hatóságai figyelmeztették Londont, hogy az Iszlám Állam Nagy-Britanniát szemelte ki következő célpontjának, és merénylet elkövetésére utasította Szíriából hazatért brit tagjait.  

Megint fenyegetőzik az Iszlám Állam

Felkerült online felületekre egy olyan videó is, amelyben az Iszlám Állam egy angolul beszélő tagja géppisztollyal a kezében, öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal megtölthető övet viselve közölte, hogy „a bosszú megkezdődött, vér fog folyni (...) Franciaország csak a kezdet volt”.

Keith Vaz, a brit alsóház belügyi bizottságának elnöke a londoni metróban elkövetett támadás után elmondta, hogy a közel-keleti konfliktusövezetekből hozzávetőleg négyszáz brit dzsihadista térhetett haza Nagy-Britanniába. A munkáspárti politikus szerint „egytől egyig mindegyiküket gondos megfigyelés alatt kell tartani”.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DavidBL
2015. december 06. 17:07
Büdös muszlimok.
Anti Komcsi
2015. december 06. 16:56
Orbán megmondta, invázió van, egy idegen, intoleráns, erőszakos kultúra inváziója. A liberálisok meg bettessékelik őket, ahelyett hogy megvédenék az országokat ellenük.
balbako_
2015. december 06. 10:34
Micsoda fasiszta duma ez! Egy szegény ártatlan menekült késébe belefutott egy öngyilkos ángulus. Kapjon kártérítést az okozott lelki fájdalmakért!
Orvosok és mérnökök
2015. december 06. 09:39
Video 1 https://twitter.com/TRobinsonNewEra/status/673248058814111744 Video 2 https://twitter.com/BigTobzsf/status/673239655291187200 Figyelem, a videóban vér is látható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!