Koszovóval kezdik a szerbek az EU-csatlakozási tárgyalásokat

2015. december 03. 16:04

December közepén nyithatják meg az első csatlakozási fejezet tárgyalását Szerbia és az EU képviselői. Mindjárt a nehezével kezdik, ugyanis a tervek szerint a Koszovóról szóló fejezet tárgyalása lesz az első. Hivatalosan tavaly januárban kezdődtek meg a szerb csatlakozási tárgyalások, de azóta eddig egyetlen fejezetet sem nyitottak meg.

2015. december 03. 16:04

A Koszovóról szóló fejezettel nyitják meg a csatlakozási tárgyalásokat Szerbia és az Európai Unió között – mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Belgrádban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának konferenciáján.

Mogherini arra számít, hogy december 14-én megnyílhatnak az első csatlakozási fejezetek. A csatlakozási tárgyalások hivatalosan tavaly januárban kezdődtek meg Belgrád és Brüsszel között, azóta azonban egyetlen fejezetet sem nyitottak meg. „Amikor néhány hónapja itt jártam, azt mondtam, a fejezetek megnyitására még az idén sor kell, hogy kerüljön, és ezt a feladatot most elvégzettnek tekinthetjük” - fogalmazott Mogherini az Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően. 

A Koszovóról szóló csatlakozási fejezet megnyitása azért is fontos Szerbia számára, mert Belgrád és Pristina kapcsolata már több mint hét éve rendezetlen. Koszovó 2008-ban egyoldalúan mondta ki függetlenedését Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és még mindig saját tartományának tartja Koszovót. A két fél között 2013 tavaszán brüsszeli közvetítéssel kezdődött normalizációs tárgyalási folyamat, amely azóta is tart, az ezeken megkötött megállapodásokat azonban nem sikerült maradéktalanul teljesíteni. 

A belgrádi kormány tagjai többször is kijelentették: Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, ám a kapcsolat rendezésére mindenképp szükség lesz mindkét fél európai integrációja érdekében. Az Európai Unió hivatalosan ugyan nem kérte arra Szerbiát, hogy ismerje el Koszovó önállóságát, ám szakértők szerint előbb-utóbb erre is sor kerülhet. Az unió azonban maga is megosztott a kérdésben, a 28 tag közül 23 ismerte el Koszovót. 

Aleksandar Vučić miniszterelnök csütörtökön azt mondta: hatalmas elvárásokkal utazik majd december 14-én Brüsszelbe, valamint azzal a határozott elképzeléssel, hogy Szerbiának az Európai Unióban van a helye.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lvjtn
2015. december 04. 10:59
tudom, a szerbeknek ez nem nagy vigasz, de jobb nekik 2 millió albán nélkül. koszovót a hetvenes évekre elvesztették egyébként koszovó az intő példa, h a félbarbár népek egy évszázad alatt képesek 20%-ról 90%-ra szaporodni egy európai néppel szemben...
drkovax
2015. december 03. 21:59
És ezzel a témával el is lesznek még úgy 10-15 évig ...
Akitlosz
2015. december 03. 19:21
Koszovó Szerbia. Vagy Albánia. De nem önálló ország.
Nomine
2015. december 03. 16:49
a szerb EU tagség majdnem kb. akkora őrültség lenne mint a török...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!