Drónokról figyeltetnék a terroristagyanús személyeket a német szocdemek

2015. december 07. 20:32

Németországban a szociáldemokrata párt parlamenti frakciója szerint drónokat is be kellene vetni a terrorcselekmények elkövetésére hajlamos szélsőséges iszlamistaként számon tartott emberek megfigyelésére. Az SPD a gyanús személyek mobiltelefon-használatának és banki műveleteinek korlátozását is lehetővé tenné, de csak konkrét veszély esetén. Szaúd-Arábiával viszont Sigmar Gabriel alkancellár barátkozna.

2015. december 07. 20:32

A Die Welt című lap hétfői beszámolja szerint a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó baloldali párt, a szociáldemokrata SPD igyekszik átvenni a kezdeményezést a koalíciós társtól az Iszlám Állam novemberi párizsi terrortámadásai nyomán a belbiztonságról elindult politikai-közéleti vitában. Ezt szolgálja a Bundestag-frakció javaslatcsomagja, amely szerint a közveszélyes iszlamisták jelenleg 420 fős csoportjának ellenőrzésére és az új típusú, egyszerre több helyszínen zajló és akár napokig tartó terrortámadások megelőzésére a biztonsági szervek megerősítése mellett egy sor új eszközt, lehetőséget is be kellene vezetni.

Így például a terrorgyanús iszlamisták rendkívüli sok embert – fejenként nagyjából 30 képzett szakembert – igénylő folyamatos megfigyelésének megkönnyítésére drónokat is be kellene vetni, és lehetővé kellene tenni, hogy a veszélyesként számon tartott embereket eltiltsák tömegrendezvények – egyebek mellett karácsonyi vásárok és labdarúgó stadionok – látogatásától. Ezzel együtt meg kellene szigorítani a beléptetési szabályokat az ilyen eseményeken, és kötelezni kellene a rendezvények biztosításával foglalkozó magán biztonsági szolgálatokat a munkatársak kiválasztására, ellenőrzésére vonatkozó eljárások szigorítására és az alkalmazottak továbbképzésére.

Az SPD azt is javasolja, hogy konkrét veszély esetén a biztonsági szervek szűkíthessék a lehetséges merénylők kommunikációs lehetőségeit és pénzügyi mozgásterét. Az elképzelés szerint engedélyezni kellene, hogy a hatóságok ideiglenesen megtilthassák az ilyen embereknek a mobiltelefon-használatot és korlátozhassák bankszámlaműveleteiket, az átutalást és a készpénzfelvételt, vagy akár be is fagyaszthassák számláikat.

Uniós terrorelhárítási központot akarnak, és jobb viszonyt Szaúd-Arábiával

A német szociáldemokraták egy sor nemzeti szintű intézkedés mellett azt is sürgetik, hogy az uniós tagállamok lépjenek szorosabb együttműködésre. A javaslatokat rögzítő dokumentum szerint „kisállamisággal nem lehet harcolni a terror ellen”, ezért a német szövetségi és tartományi biztonsági szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok közös terrorelhárító központjának (GTAZ) mintájára érdemes lenne fölépíteni egy közös európai terrorellenes központot.

Az iszlamista terrorizmus veszélyével kapcsolatban a pártelnök-alkancellár Sigmar Gabriel is az eddiginél határozottabb hangot ütött meg egy vasárnapi lapinterjúban. A politikus a Bild am Sonntag cím lapnak Szaúd-Arábia és az ISIS elleni küzdelem összefüggéseiről szólva elmondta, hogy az ISIS ellen szerveződött nemzetközi koalíciónak szüksége van a szunnita vezetésű sivatagi királyságra, ezért nem szabad azt „minden nap pellengérre állítani”. Ugyanakkor világossá kell tenni a rijádi vezetés számára, hogy nem hunyhat szemet többé a felett, hogy „Szaúd-Arábiából vahhabita mecseteket támogatnak a világ minden részén”.

Hozzátette: Németországban is ezekből a vahhabita (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) közösségekből származik számos olyan iszlamista, akiket a hatóságok terrorcselekmény elkövetésére hajlamos vallási szélsőségesként tartanak számon. Hangsúlyozta, hogy a radikális iszlamizmus „nem kevésbé veszélyes, mint a jobboldali radikalizmus”. Azonnal lépni kell, ha az ilyen közösségekben erőszakra szólítanak fel és gyűlöletet szítanak, és „pontosan ugyanazt a mércét” kell alkalmazni, mint az erőszakos cselekményeket elkövető jobboldali radikálisoknál.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julcsi69
2015. december 08. 10:48
Jaj istenem!Most hol vannak az emberi jogi szervezetek??Helsinkji bizottság,Amnesty International?Most nem csorbulnak az emberi jogok??Csak Magyarországon??Szaud-Arábia oké,Magyarország fasiszta??Lehet hogy fel kellett volna nekünk is robbantani egy pár migránst és mi lennénk a fasza gyerekek!Undorító álszent képmutató banda!Csak a pénz az istenük!Akármilyen köntösbe bújtatják mindig a pénz a lényeg!Ezért képesek a saját népüket pusztulásba vinni!Azt sajnálom hogy sokára lesznek a választások és addigra olyan helyrehozhatatlan károk keletkeznek amibe beledöglünk!Bár ahogy a magyar embereket ismerem ha idetolnák a pofájukat meg bánnák még azt a napot is amikor megszülettek!
Wendriner
2015. december 08. 10:07
Schiffer nyomkövetőt akart rájuk szerelni , azt jól meg lehet figyelni a drónokkal.
illiberator
2015. december 07. 22:05
Sokkal egyszerűbb lenne ha az iszlamista migránsokat nem engednék be, akik pedig No-ban vannak azokat mihamarabb hazaküldenék.
UvegSam
2015. december 07. 21:31
Újabb pótcselekvés... Szinte provokálják a nagyérdeműt. A baloldali rezsimek alatt úgy nagyjából szarrá vált minden még a történelem során (tisztelet a néhány kivételes esetnek.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!