Kijev: Kiújultak a szakadár támadások a Donyec-medencében

2015. november 04. 16:02

Váratlanul kiújultak a szakadár támadások a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk környékén. Öt ukrán katona sérült meg a támadások következtében. Szeptember vége óta ezek voltak a leghevesebb összecsapások. A szakadárok vezetője a harcok újrakezdését helyezte kilátásba.

2015. november 04. 16:02

Váratlanul kiújultak a szakadár támadások az elmúlt egy napban a két kelet-ukrajnai megyeközpont, Donyeck és Luhanszk környékén. Öt ukrán katona sérült meg a támadások következtében – közölte szerdán Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

Tájékoztatása szerint a Moszkva által támogatott szakadárok a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya településen lévő hőerőművet védő ukrán katonákat húsz percen át tartották tűz alatt a szakadárok kézi lőfegyverekkel, a környéken egy másik településnél pedig gránátvetőkkel támadtak. 

Donyeck közelében Piszki, Avgyijivka, Opitne települések térségét lőtték a szakadár erők kézi fegyverekkel és gránátvetőkkel. Eközben a dél-donyecki Mariupol körzetében az elmúlt napban nyugalom volt. 

A mostani volt a leghevesebb támadássorozat, amelyet a szakadárok indítottak a fegyveres erők állásai ellen a kelet-ukrajnai frontvonal térségében azóta, hogy szeptember 30-án Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport megállapodott a front menti övezetből történő fegyverzetkivonás folytatásáról, azaz a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök eltávolításáról a két fél közötti ütközőzóna 30 kilométer széles térségéből. A 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek kivonását már a februári minszki megállapodás előírta a szemben álló feleknek. 

A kijevi hadműveleti parancsnokság már a múlt hónapban arról számolt be, hogy szeptember végi minszki megállapodás után taktikát váltottak a kelet-ukrajnai szakadárok: fegyverhasználatot próbálnak kiprovokálni az ukrán katonákból, hogy utána a fegyveres erőket vádolják a tűzszünet megsértésével. Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetben zajló eseményeket figyelemmel követő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora pedig két héttel ezelőtt arról írt Facebook-oldalán, hogy értesüléseik szerint a szakadárok Donyeck térségébe csoportosítanak át katonai erőket és eszközöket.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának vezetője szerdán a harci tevékenység felújítását helyezte kilátásba. Leszögezte, hogy a fegyvernyugvás csupán feltételes. „Ha Kijev megsérti a tűzszünetet, támadásba lépünk ott, ahol nekünk a legkedvezőbb” – jelentette ki.  

Liszenko kijevi sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy a fegyveres erők tartják magukat a tűzszünethez, de életveszély esetén a katonák használhatják fegyvereiket, azaz nincs olyan parancs, amely ezt tiltaná. 

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője pedig arra figyelmeztetett szerdán, hogy Kijev visszaállítja a már kivont tüzérségi fegyvereit a front menti térségbe, ha a szakadárok nem hagynak fel a civilek és katonák életét veszélyeztető provokációikkal.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. november 05. 11:36
"Kijev: Kiújultak a szakadár támadások a Donyec-medencében" --- Úgy kezdődött, hogy visszalőttek ...
predator
2015. november 04. 21:32
Csak a szokásos ukrán mesedélután. Liszenko vágyott egy kis szereplésre. Magyarról magyarra fordítva így hangzana a közlemény: "olyan váratlanul támadtunk a szakadárokra,hogy azon még mi is meglepődtünk,de ennek ellenére sajnos vesztettünk katonákat" csak ugye így az igazat mondaná,az pedig törvényileg tiltott az ukrán kormányzat embereinek. Ha igaz lenne amiket eddig összehazudoztak a sok száz orosz szellemtankról,amiket csak és kizárólag ők láttak átjönni a határon, és igaz lenne az a rengeteg győzelmi jelentés amit tettek, akkor már rég nem itt szerencsétlenkednének a szakik ellen. Már rég legyőzték volna őket+a teljes orosz hadsereget is. A kínai elnök pedig az ukrajnához csatolt Vlagyivosztokba menne térdencsúszva, Porosenkóhoz tárgyalni. Azzal a feltétellel,hogy akár önként ukrajnához csatolja Kínát csak ne támadja meg az őket ukrán hadsereg. Mert szörnyű lenne,ahogy 10 óra leforgása alatt elfoglalnák az egész országot az ukránok. Közben miszlikbe lőnék Sanghait és Pekinget is,megalázó vereséget mérve a kínai hadseregre.
kamasuka
2015. november 04. 18:37
Most kit néztek idiótának a Mandinál? Valóság: A szeparatisták visszavonták a nehézfegyverzetet, az ukránok pedig keményen tolják előre. Ezt megakadályozandó szétbasznak néha egy-egy beszivárgó csoportot. A szakadárok akkor követtek el nagy hibát, amikor leálltak a katlan után. De ekkora hibát ha lesz rá módjuk többet nem fognak elkövetni, arra a jelenlegi ukrán kormány a biztosíték.
Akitlosz
2015. november 04. 17:14
Minek kell a kijevi bábkormány propagandáját szemlézni? Már több nappal ezelőtt olvastam - na persze nem itt - hogy az Ajdar zászlóalj tüzel az oroszokra, valószínűleg provokatív céllal. Ez ugye persze nem jelenik meg a "nemzetközi közösség" egysíkú sajtójában. Aztán persze, ha esetleg visszalőnek a szakadárok, akkor azonnal "hír" lesz belőle a nyugati médiában, ahol ügye "szabad a sajtó".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!