Az AfD már a harmadik erő Németországban

2015. november 17. 10:08

A jobboldali bevándorlásellenes és euroszkeptikus AfD (Alternatíva Németországnak) tovább erősödött Németországban: 10,5 százalékos népszerűséggel először a harmadik legnépszerűbb pártnak számít, megelőzte a 10 százalékon álló Baloldalt és a Zöldeket is. Valamennyit javult a CDU megítélése is az egy héttel korábbihoz képest, de még mindig csak 35 százalék támogatja a nagyobbik kormánypártot.

2015. november 17. 10:08

Először végzett harmadik helyen a közvélemény-kutatásokban a jobboldali euroszkeptikus és bevándorlás-kritikus AfD (Alternatíva Németországnak). A migrációs hullám látványosan lendített a német sajtóban gyakran szélsőséges populistának minősített párt népszerűségén: az egy héttel korábbi felmérésekben 10 százalékkal szerepelt, most további 0,5 százalékpontot javított. Így megelőzte a 11-ről 10 százalékra gyengülő Baloldalt és a 10 százalékon stagnáló Zöldeket is, tehát a kormánypártok után a harmadik legerősebb párt lett Németországban. Az AfD-ről készült elemzésünk itt olvasható.

A CDU a múlt heti mélypontról javított egy százalékpontot, így 35 százalékon áll az INSA Meinungstrend által november 13 és 16 között készített felmérésben. Az intézetet vezető Hermann Binkert ezt azzal magyarázta, hogy krízishelyzetben és sokkoló események után (mint amilyen a péntek esti párizsi terrortámadás-sorozat volt), az emberek jellemzően a vezető kormánypárt felé tendálnak.

A kisebbik kormánypárt, az SPD fél százalékpontot veszített, így 23,5 százalékon áll – foglalja össze a kutatást a Tagesspiegel.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2015. november 17. 14:28
Értem én, hogy koalíció van, a SPD-nek és szavazóiknak meg tetszik, ami történik, de a CDU szavazóközönségét erodálja. Tehát a mutti a sajátjait faragja, a koalatársat nem. Ez nem valami bölcs politikai magatartás. értem én, hogy kell a hatalom, de hosszabb távon ez károkat okoz.
radical
2015. november 17. 13:51
Gyerünk német Jobbik!!!
madarasi.abel
2015. november 17. 12:50
Skóciába is megérkeztek az első szíriaiak is. Az elszakadáspárti lap hozzá is szólt: http://www.thenational.scot/news/welcome-to-scotland-first-syrian-refugees-due-to-arrive.10072
foxi
2015. november 17. 12:47
http://www.pi-news.net/2015/11/p491022/ A BND ( Bundes Nachrichten Dienst ) V-emberei tesznek azért, hogy az AfD ne nagyon tudjon ugrálni.Először megosztották a pártot ( Lucke ./ Petry ) most meg jön a megbélyegzés. ( Nazi-Stempel) A mai Németországban bármi lehetséges, bárki lehallgatható , csak egy az örök : Erika !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!