Amerikai bombázó repült át a kínai mesterséges szigetek felett

2015. november 12. 22:20

A Pentagon jelentése szerint egy B-52-es amerikai hadászati bombázó repült át a Dél-kínai-tengeren megépített kínai mesterséges szigetek fölött járőrözési céllal. Washington szerint a kínai területi igényekkel szemben az egyik legjelentősebb kihívást a szabad tenger- és légtérhasználatra vonatkozó jog megvédése jelenti.

2015. november 12. 22:20

Átrepült egy amerikai B-52-es hadászati bombázó a Dél-kínai-tengeren megépített kínai mesterséges szigetek fölött – közölte csütörtökön a Pentagon. Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok B-52-esei mindig is repültek a régió nemzetközi légterében. Cook, aki az átrepülés időpontját nem közölte, elmondta, hogy a kínai földi irányítók megpróbáltak kapcsolatba lépni a géppel, amely azonban folytatta küldetését. „Semmi sem változott” – tette hozzá.

Október 27-én egy irányítható rakétákat hordozó amerikai romboló manőverezett 12 tengeri mérföldnél közelebb az egyik kínai felügyelet alatt lévő, mesterséges szigetté alakított zátony közelében a vitatott hovatartozású Spratley-szigeteknél. Washington szerint a kínai területi igényekkel szembeni eddigi leghatározottabb kihívás célja a törvényes szabad tenger- és légtérhasználatra vonatkozó jog és szabadság megvédelmezése volt.

Két nappal később a két ország haditengerészetének műveleti parancsnoka, John Richardson amerikai és a Vu Seng-li kínai tengernagy a párbeszéd folytatásáról és a tengeri összetűzések elkerülését szolgáló előírások betartásáról állapodott meg. Peking igényt támaszt a Dél-kínai-tenger túlnyomó részére, amelyen keresztül évente 5 ezer milliárd dollár értékű áru halad át. Ugyancsak területi követelései vannak a térségben Vietnamnak, Malajziának, Bruneinek, a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy folytatja a járőrözést a régióban.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. november 13. 08:39
Ez a tetves amerikai birodalom már ideje, hogy szétrohadjon, mert addig nem lesz béke a földön.
kjkj945
2015. november 13. 08:01
http://24.hu/kulfold/2015/06/01/kinanak-elege-van-a-teruleti-vitaiba-beleszolo-usa-bol/
Peter8811
2015. november 13. 06:31
"Amerikai bombázó repült át a kínai mesterséges szigetek felett" Ez olyan mintha felvennék az OTP-től egy 22.000 milliárdos hitelt, majd amikor kérik vissza a pénzt atombombázóval repkednék át az OTP felett.
NeMá
2015. november 13. 01:38
Ugyan akkor menyire megvannak sértődve, ha Orosz vagy Kínai repülő megközelíti valamelyik országot :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!