Tunéziai szervezet kapta a Nobel-békedíjat

2015. október 09. 11:39

A Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta 2015-ben a Nobel-békedíjat. A név négy tunéziai szervezetet takar, akik sokat tettek azért, hogy Tunéziában a 2011-es forradalom után létrejöjjön a plurális demokrácia. A Nobel-bizottság reméli, hogy a díjjal hozzájárulhatnak az eredmények megtartásához és a további fejlődéshez.

2015. október 09. 11:39

A tunéziai demokrácia megteremtésében játszott szerepéért a Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett kapta 2015-ben a Nobel-békedíjat. A díj oldalán található írás szerint a szervezet 2013-ban alakult, mikor néhány merénylet és a társadalmi elégedetlenség miatt veszélybe került a demokratikus átalakulás.

A Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett „létrehozott egy alternatív politikai folyamatot, amikor az ország a polgárháború szélére sodródott”. Ennek köszönhetően néhány év alatt Tunéziában alkotmányos rendszer jött létre, amely biztosítja az állampolgárok alapjogait.

A kvartettet négy szervezet hozta létre: a Tunéziai Általános Munkás Unió; a Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműipari Konföderáció; a Tunéziai Emberi Jogi Liga; és a Tunéziai Ügyvédek Rendje.

Az indoklás szerint a társadalmi élet különböző szegmenseit lefedő szervezetek közvetítőszerepet töltöttek be, illetve hajtóerőt jelentettek a Ben Ali elnök 2011-es bukása utáni békés demokratikus fejlődésben. A Nobel-bizottság reméli, hogy a díjjal hozzájárulhatnak az eredmények megtartásához és a további fejlődéshez.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2015. október 09. 16:03
Az én favoritom Aljakszandr Lukasenka volt. Az országát bölcsen vezeti, stabilitást, és jólétet szerzett. Nem véletlenül nevezik a kelet Svájcának. Fogadni mertem volna. Csakhogy tegnap világhírű honfitársnője nyert, akit a fórum minden tagja bizonyosan ismert, és egy kis országot nem hagynak kétszer ünnepelni. A sors, és a zsűri könyörtelen. Lukasenka a politika Bob Dylan-je, mindig a jegyzettek között, és állandóan egy hajszállal lemarad. De majd jövőre...
UvegSam
2015. október 09. 14:37
A bundesmuttinak csak a bukás jut?
PPK
2015. október 09. 14:06
Nekik köszönhető az is, hogy turisták tucatjait mészárolták le?
duzur
2015. október 09. 13:54
Kitünö döntés!!! Rámutat arra, hogy vannak normális, konstruktív erök is arrafele. Talán ez a világhírü elismerés felhívja több arab nép figyelmét is arra, hogy példaértékü a tuníz folyamat, hisz csak az az út vezethet egy normális jövöbe, amit nem a rombolás, hanem az építkezés jellemez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!