Portugália: jobboldali győzelem a választásokon

2015. október 05. 07:40

A jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló „Előre Portugália” pártszövetség a szavazatok 39 százalékát, a legfőbb ellenzéki erőnek számító Szocialista Párt pedig a voksok 32 százalékát szerezte meg a portugáliai parlamenti választáson vasárnap. Pedro Passos Coelho miniszterelnök így tovább folytathatja kormányzását.

2015. október 05. 07:40

A vasárnapi portugáliai választáson a jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló „Előre Portugália” pártszövetség a szavazatok 39 százalékát, a legfőbb ellenzéki erőnek számító Szocialista Párt pedig a voksok 32 százalékát szerezte meg. A kommunistákból és zöldekből összeállt választási szövetség, a Demokratikus Egységkoalíció (CDU) a szavazatok 7, a Baloldali Blokk (BE) pedig a voksok 9 százalékát szerezte meg.

Pedro Passos Coelho eddigi miniszterelnök valószínűleg tovább folytathatja kormányzását a győztes pártszövetség élén, bár a koalíció nem szerzett parlamenti többséget. António Costa, az ellenzéki szocialisták vezetője elismerte pártja vereségét, gratulált Passos Coelho kormányfőnek, majd hozzátette: „A szocialista párt nem érte el a célkitűzéseit, s én teljes mértékben vállalom a politikai és személyes felelősséget, azonban nem fogok lemondani”.

Az elmúlt években Portugáliát irányító jobboldali kormányzat megszorító intézkedések sorával rendezte a délnyugat-európai ország problémás pénzügyeit, így Portugália elkerülhette Görögország sorsát. A baloldal végül nem tudott profitálni a jobboldali kormány megszorításaiból, amik lassan éreztetik pozitív hatásaikat is.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2015. október 05. 09:54
hát ha már a Szociáldemokrata Párt is jobbközép ...
pollip
2015. október 05. 09:12
A ballibek azt az országot is tönkre tették.
Nomine
2015. október 05. 08:51
gondolom most a brüsszeli libsikeltetőben megint örjöngenek Hahahahha
fogd a pénzt és kuss
2015. október 05. 08:49
jön a liberó alkony
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!