Nem képeznek ki több szíriai lázadót az amerikaiak

2015. október 09. 16:00

Az Obama-kormány véget vett annak a félmilliárd dolláros Pentagon-programnak, melynek során Amerika kiképezte és felfegyverezte a szíriai „mérsékelt ellenzéket”. Korábban az első így kiképzett csoport rögtön megadta magát és átadta a fegyvereit az al-Kaidának, miután átlépett Szíriába.

2015. október 09. 16:00

Az amerikai hadsereg májusban indította el törökországi programját, amelynek keretében szír lázadókat képeznek ki és fegyvereznek fel, hogy ők majd felvegyék a harcot az Iszlám Állam ellen. A tervek szerint 5400 harcost képeztek volna ki évente, ötszázmillió dollárból. Az elsőként kiképzett 75 harcos viszont amint átlépte a török-szír határt, megadta magát az al-Kaida szíriai szárnyának és a fegyvereiket is átadták. 

Az Obama-adminisztráció arról döntött: véget vetnek a programnak. Ezzel tulajdonképpen a Pentagon illetékesei beismerték, hogy a program alkalmatlan volt arra, hogy olyan harcoló szír csapatokat képezzenek ki, amelyek képesek az Iszlám Állammal való szembeszállásra – írja a New York Times a Pentagon hivatalnokaira hivatkozva.

A lap szerint hivatalosan pénteken fogják bejelenteni a program megszűnését. Emellett viszont felállítanak majd egy sokkal kisebb kiképzőközpontot Törökországban ellenzéki vezetők számára. 

Az amerikai védelmi miniszter pénteken Londonban nyilatkozott újságíróknak, miután brit kollégájával találkozott. Ashton Carter csak annyit mondott, hogy átalakítják a szíriai kiképzési programot, mert nem voltak elégedettek a program kezdeti eredményeivel. Beszélt a kurdokkal való együttműködésről is: azt mondta, eddig is hatékony volt az együttműködés a kurd erőkkel, amelyeket tehetségesnek és céltudatosnak nevezett.

Újságírói kérdésre Carter beszélt arról, hogy az amerikai kormány rendelkezésére álló adatok szerint iráni területen csapódott be négy, szíriai célpontok ellen indított orosz robotrepülőgép, valószínűleg műszaki hiba miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok veszélyesnek tartja, hogy Oroszország más országok előzetes értesítése nélkül vet be ilyen fegyvereket a szíriai konfliktusövezetben. Irán és Oroszország viszont egyaránt cáfolta, hogy iráni területen zuhant volna le a négy orosz szárnyas rakéta.

A sajtótájékoztatón Michael Fallon brit védelmi miniszter kijelentette: a NATO nem fogja hagyni, hogy Oroszország „szíriai beavatkozása” bármilyen mértékben elvonja a figyelmet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni fellépésről, és azt sem, hogy Moszkva destabilizálja a Földközi-tenger keleti térségét. Fallon hangsúlyozta: amikor az orosz légierő repülőgépei a minap behatoltak Törökország légterébe, egyúttal a NATO légterébe is behatoltak. Ez még inkább megerősítette a szövetség tagjainak elkötelezettségét a kollektív védelem elve mellett

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kzs2
2015. október 09. 21:19
Hova fogják akkor szállítani a megsemmisítésre váró fegyvereket?
simonszól
2015. október 09. 20:08
De hát miért nem??Hiszen ez egy olyan jól sikerült projekt okoséktól.Mint minden a kubai disznó.öbölben végrehajtott miafaszom óta.Annyira tudják mindig,hogy mit kell tenni másoknak.Olyan csodás világot teremtettek mindenkinek ahol csak lehetett,hogy nem győzünk élvezni.
Strassnoff Ignác
2015. október 09. 18:11
A mondás azt tartja, hogy nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer belelépni. Az USA-nak alsó hangon is legalább harmadjára sikerült. Úgy, hogy egyszer se kellett volna. Anno Irán példájával kezdve egy sor sztori bizonyította, a Közel-Keleten ha megdől az addigi uralkodó rendszer, akkor szinte tutira a fundamentalisták kerülnek a helyére. Bár Irán még viszonylag jól megúszta. Iszlám köztársaság, ahol rend van, választások vannak, béke van. Igaz, hogy aki kilép a sorból, azt esetleg felkötik, megkövezik, hasonlók, de mindezt a helyi törvényeknek megfelelően, a lakosság zöme meg jól érzi így magát, tehát nem kéne beleugatni, hogy ők miképp akarnak élni. Na most! Afganisztán. Az amcsik létrehozták és éveken át pénzelték, fegyverezték az oroszbarát kormány ellen lázadókat. Bin Laden országos haverjuk volt. Mikor az oroszok feladták a harcot, az amik is leszarták az ellenzéket.Érdekes mód amikor oroszok már nem voltak, még akkor is több éves harcba került nekik a kormány megdöntése. Mikor győztek, akkor meg néztek hülyén az amcsik, hogy kiket is segítettek hatalomra. Azóta ők harcolnak ellenük. (Bár állítólag elvitték a szabadságot és a demokráciát, de a tálibok a minap 24 óra alatt lerohantak egy 300 ezres várost...) Irak. Oda is elvitték a szabadságot. Azóta úgy egymillió iraki szenderült jobblétre, az ország harmadán háború tombol, a maradék részén csak naponta robbantgatnak. De azért Szíriában is segítették polgárháborút kirobbantani, felfegyverezve a "demokratikus ellenzéket". Manapság az a "demokratikus ellenzék" emberek fejét metéli le, meg időnként éget el élve egyeseket. Szerintem ezek után a környéken nem sokan szeretnének szabadok lenni..
kitiltott
2015. október 09. 18:10
erről a hírről ez a nóta jutott azonnal az eszembe: https://www.youtube.com/watch?v=FzNCSihFRHY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!