Merkel: Viszonozzák a szolidaritást a kelet-európai tagországok!

2015. október 17. 09:48

A német kancellár a CDU ifjúsági szervezetének egyik rendezvényén beszélt arról, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a migránsválság kezeléséből, a kelet-európai uniós tagországok számára is eljött az idő, hogy viszonozzák az EU-bővítéssel kapott szolidaritást. Angela Merkel szerint az emberi méltóság nem csak a keresztényeket illeti meg, és szerencsétlen, hogy ezt külön el kell mondani.

2015. október 17. 09:48

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást. A német kancellár erről péntek este beszélt pártja, a konzervatív CDU ifjúsági szervezetének (Junge Union) háromnapos hamburgi konferenciájának megnyitóján. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie „képességeinek és lehetőségeinek megfelelően”.

Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény” – fogalmazott, hozzátéve: az emberi méltóság „egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani”. Úgy vélte, hogy ez EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani, a bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve. Inkább a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére – mondta a német kancellár.

Nem lesz gyors megoldás

A menekültválság olyasmi, mintha a globalizáció fonákja lenne” – tette hozzá.  A németek mindig is értették a globalizációt, legalábbis azt az oldalát, hogy a jelenség támogatja az exportot, a német gazdaság egyik fő hajtóerejét, most viszont a globalizáció révén „a szíriai háború eljön hozzánk. Meg kell tanulnunk bánni ezzel is” – idézte a kancellárt online kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Angela Merkel szerint nem érdemes számítani a válság gyors megoldására. „Nem hiszem, hogy túl sok lehetőségünk van”, és a türelmetlenség ugyan érthető, de tudomásul kell venni, hogy Németország „történelminek nevezhető, óriási feladat” előtt áll – mondta a kancellár. 

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen föl kell állítani a tranzitzónákat a határokon. „Nem nyugszom addig, amíg meg nem győzöm erről a szociáldemokratákat” – mondta Angela Merkel, utalva ara, hogy a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyelőre elveti a konzervatívok elképzelését a határ térségében kijelölendő övezetekről, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kellene várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására. Ugyanakkor a tranzitzóna is csak arra alkalmas, hogy rendezettebbé tegyék a menedékkérők beáramlását – mondta Angela Merkel.

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. október 18. 13:12
A hála, mi már tudjuk, nem politikai kategória. Merkel baba, válassz magadnak utólag egy téglát! Bujtor István korán jól megsejtette. Hamis a baba: „Mi vettük ki az első téglát a berlini falból! - Köszönjük!”
betamás89
2015. október 18. 12:42
Amikor valóban "viszonzásról" van szó, szerintem Magyarország nem mond nemet: http://www.mindenegybenblog.hu/hirek/egy-bajor-falu-teljes-lakossaga-magyarorszagra
Monkey4you
2015. október 18. 12:05
Angela Merkel szerint nem érdemes számítani a válság gyors megoldására. „Nem hiszem, hogy túl sok lehetőségünk van”,... -------- Micsoda fletó magasság!!!
Pajzs
2015. október 18. 11:24
Ahogy tudom, ez a volt NDK-s akkor sem élt rosszul. A Nyugat viszont most elvárná a keletiektől, hogy hozzanak áldozatokat, úgy, hogy nekünk magunknak sem volt még igazán jómódunk, jó életünk, anyagi biztonságunk. Itt még a cégvezetők, vállalkozók jó része is hónapról hónapra él! És akkor mit mondjunk a normál munkavállalókról? Ha elveszti a munkáját, megrendeléseit, zuhan a szakadékba. Se komoly tartalékaink, se komoly védőhálónk nincs! Munkanélküli segély 3 hónapra, aztán közmunka... A Nyugat képtelen felfogni, hogy nincsen miből szolidálni. Hogy hozzájuk képest mi is szegények vagyunk. Nem viccből özönlenek hozzájuk a Kelet-európaiak is tömegesen mosogatni!!! Nekünk néhány milliárd ide-vagy oda egyáltalán nem mindegy. Főleg, ha sok-sok, előre nem is belátható évre kellene erre berendezkedni. Az is nagy különbség, hogy nekik kell az olcsó munkaerő, nekünk meg a munka kell! Ha ők ott odaadják a munkákat a bevándorlóknak jó olcsón, akkor a gyáraik mennek haza. Nem lesz szükség az olcsó magyar..., munkaerőre! És akkor nálunk nem hogy a bevándorlónak nem lesz munkája, de a magyaroknak sem! De nem csak itthon nem lesz munka a magyaroknak, keletieknek, de paterolják majd haza a kint dolgozókat is, mert ott lesznek helyettük a még olcsóbb bevándorlók! Akiknek, ha már ott vannak, kell is munkát adni! Akkor mi lesz? Vajon ki munkáját adják majd oda? ... Ha ezt nem értik, akkor vagy teljesen ostobák, vagy egyszerűen gátlástalanok. Csak a maguk érdekét nézik, ránk meg tesznek magasról, nagy ívben. Tartok tőle, hogy így is van. Ez a Nyugat szolidalitása felénk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!