Lengyel választás: konzervatív győzelem, baloldal nélküli parlament

2015. október 25. 21:43

Lezárult a vasárnapi lengyel parlamenti választás: az exit pollok szerint hatalmas konzervatív győzelem történt, a Jog és Igazságosság (PiS) akár egyedül is kormányt tud alakítani. A jobboldali liberális Polgári Platform nagy vereséget szenvedett. És úgy tűnik: nem lesz baloldali párt az új parlamentben.

2015. október 25. 21:43

A vasárnapi lengyel választás lezárulta után a TVN24 által közzétett exit poll adatai szerint a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 39 százalékos eredménnyel győzött a választáson. Ezzel az eredménnyel egyedül is parlamenti többsége lenne majd a konzervatív jobboldali pártnak.

Másodikként befutva 23 százalékot szerzett az eddigi vezető kormánypárt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO). A veterán rocker Pawel Kukiz vezette Kukiz'15 nevű protestpárt 9 százalékon áll. A Nowoczesna nevű piacpárti, liberális új párt 7 százalékkal juthat be a parlamentbe. Az öt százalékos küszöb fölött mérték még a Lengyel Néppárt nevű agrárius-konzervatív pártot, amely eddig a Polgári Platformmal kormányzott.

Az exit pollok éppen a küszöb alatt mérik Janusz Korwin-Mikke radikális jobboldali-libertárius protestpártját.

A lengyel választás exit pollja a tvn24 közlésében

A régi és az új baloldal is elbukhatott

Viszont úgy tűnik, nem lesz baloldali párt az új lengyel parlamentben. A régi baloldal erőit összefogó Egyesült Baloldal pártszövetség 6,6 százalékon áll, de szövetségben indulva 8 százalékos küszöb vonatkozik rájuk. A Razem (Együtt) nevű új baloldali erő pedig 3,9 százalékot szerzett, így nem ugrották meg az 5 százalékos küszöböt.

A választás hivatalos eredményei még a következő órákban érkeznek majd.

A lengyel választások hátteréről a Mandiner Jaroslaw Gizinski lengyel publicistával készített interjút, ami itt olvasható.

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2015. október 27. 01:01
Gratulálok a lengyeleknek! Lehet,hogy van remény?
Bokros Birka
2015. október 26. 09:47
Gratula lengyel testvéreinknek, megszabadultak a bolsiktól és háttérbe szorították a libsiket.
Julismama2
2015. október 26. 09:11
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/kesz_katasztrofa_a_bankoknak_az_orbanistak_gyozelme.221472.html
Hora
2015. október 26. 08:46
Hoopá hoopá! Kínos. A béloldal kiesett. Persze, most jönnek a (független) hitelminősítők akik leminősítenek, az IMF és a zUSa aki aggódni fog a demokratikus értékek veszélybe kerülése és az erősödő izmusok, pl. nác. ill. nac. (tetszés szerinti ballib veszélyérzet)miatt. Csak a szokásos ügymenet... De, repülőre ne szálljanak, ha lehet...:) és továbbá: http://www.echotv.hu/video/108320/20151022_Hatterkep
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!