Horvátország ezentúl a szlovén határra szállítja a migránsokat

2015. október 16. 19:57

Nem sokat teketóriáztak a horvátok a magyar határzár bejelentését követően, hanem a történtekre reagálva már életbe is léptették a C-tervet, azaz mostantól nem a magyar, hanem a szlovén határra szállítják majd a migránsokat. Szlovénia is készül már, többek között megerősítik a rendőri jelenlétet a horvát-szlovén határnál.

2015. október 16. 19:57

Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa – jelentette be Ranko Ostojić horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon, néhány órával az után, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen – Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába.

Ostojić elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv nem közös horvát-szlovén, hanem csupán horvát terv. A magyar határa nem irányítanak több menedékkérőt, mert ilyen körülmények között ez csak további „szenvedést” okozna nekik – mondta a belügyminiszter.

Szlovénia már készül

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán. Az intézkedést Vesna Györkös Žnidar szlovén belügyminiszter jelentette be a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után. A lépést azzal indokolta, hogy ily módon fel akarnak készülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére.

Vesna Györkös Žnidar néhány órával az után közölte ezt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. Györkös Žnidar cáfolta azokat a horvát sajtóértesüléseket, amelyek szerint a magyar határzár életbe lépése utáni időszakra vonatkozóan már létezne a horvát és a szlovén kormány által kidolgozott, úgynevezett C terv a menekültek szervezett szállításáról Horvátországból Szlovénián át Ausztriába. De mint ahogy fentebb már írtuk, azt a horvát belügyminiszter is elismerte, hogy ez nem közös, hanem csupán horvát terv.

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. október 17. 18:46
Horvátotszág kormány induni akar a legjobb szállítmányozó kitüntető címért.
brekker
2015. október 17. 13:32
Horvátország jó adottsággal rendelkezik. Övék szinte az egész tengerpart, és a Kárpát-medencéből megfelelő mennyiségű termőföld. Cserében viszont hosszúak a határaik. Minden nem lehet tökéletes.
lynx
2015. október 17. 12:49
A horvátok Csáktornyára viszik a muzulmán sereget. Zrínyi földjére.
lavor
2015. október 17. 10:17
A kvótával mi van, sikerült már legalább 3 embert szétosztani?:D Újabb EU-s sikersztori, de ne legyünk igazságtalanok, az EU-s bürokraták majdnem beledöglöttek abba, hogy úgy tegyenek, mintha csinálni kéne valamit, most a vállukat veregetik, megmentették Európát, vagy legalábbis a pozíciójukat 1-2 évre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!