A vallásukról kérdezte a meggyilkolt diákokat az oregoni gyilkos

2015. október 02. 18:55

Vélhetően híressé akart válni az oregoni ámokfutó, aki legalább kilenc embert megölt a városi főiskolán. A férfi internetes bejegyzései alapján az IRA szimpatizánsának mutatkozott és elutasította az intézményes vallást. Az Egyesült Államokban szigorodhat a fegyvertartás az eset után.

2015. október 02. 18:55

Számos fegyvert találtak a rendőrök annak a férfinak a lakásán, aki csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben, az Umpqua folyó nevét viselő városi főiskolán.

Az elkövető, a 26 éves Chris Harper Mercer legkevesebb kilenc embert megölt, többeket pedig megsebesített, mielőtt végeztek volna vele. A támadónak a sajtóban közölt személyazonosságát hivatalosan nem erősítették meg, és tettének indítékait sem nevezték meg. A megyei serrif, John Hanlin – aki egyébként a fegyvertartási szabályok szigorításának ellenzője – a CNN hírtelevízióban azt mondta: nem hajlandó megnevezni a tettest, mert a férfi célja éppen az volt, hogy híressé váljon.

Az IRA szimpatizánsának mutatkozott és a kivégzések előtt a vallásról kérdezett

A mészárlást túlélő egyik diáklány, Stacy Boylan apja a CNN-nek elmondta, hogy az elkövető egyenként kérdezte meg az általa elfoglalt tanteremben az emberektől, hogy milyen vallásúak. „Keresztény vagy? Ha keresztény vagy, akkor állj fel. Jól van. Mert ha keresztény vagy, akkor alig egy másodperc múlva meg fogod látni Istent” – idézte Boylan az elkövetőt, aki ilyen kérdések után egyenként lőtte le az embereket. Boylan sebesült lánya halottnak tettette magát, úgy sikerült túlélnie a mészárlást. 

A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott.

Emellett foglalkoztatták a fegyveres tömeggyilkosságok és egyebek közt rokonszenvét fejezte ki Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést és a gyilkosságról maga is felvételt készített. „Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül” – írta Harper Mercer, aki az anyjával élt együtt a Roseburghöz közeli Winchesterben. Korábban Los Angeles közelében lakott.

Szigorodhatnak a fegyvertartási szabályok

Az Egyesült Államokban szenvedélyes társadalmi vita folyik a lőfegyverek tartásának és beszerzésének szigorításáról, amióta 2012. december 14-én egy ámokfutó 26 emberrel – köztük 20 kisgyerekkel – végzett a Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában.

Több demokrata irányítású államban – köztük Oregonban – szigorították a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályokat, ám szövetségi szinten a fegyverlobbi ellenásása miatt megbuktak az erre irányuló törekvések. 

Barack Obama elnök csütörtöki televíziós beszédében kijelentette, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő a fegyveres ámokfutások esetében, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében, és vonják felelősségre vezetőiket, ha hasonló tragédiák történnek.

„Politikai választást hozunk meg azzal, hogy lehetővé tesszük, hogy ez néhány havonként megismétlődhessen Amerikában. Kérdőre vonhatók vagyunk azon családok által, akik a tétlenségünk miatt a szeretteiket vesztették el” – mondta.

Roseburg a demokrata kormányzó által irányított Oregon állam konzervatív többségű Douglas megyéjében található. Hanlin serrif 2013-ban levelet írt Joe Biden alelnöknek, amelyben kilátásba helyezte, hogy ő és helyettesei meg fogják tagadni a fegyvertulajdonlásra vonatkozó, „az állampolgáraim alkotmányos jogait sértő” szabályozás betartatását. Roseburgben egyébként nem ez volt az első iskolai lőfegyveres támadás: 2006-ban egy középiskolás megsebesítette egy tanulótársát.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2015. október 02. 23:11
,,Szigorodhatnak a fegyvertartási szabályok" Erre megy ki a játék. Azért programozzák ezeket az ámokfutókat, ez a cél. Mert ameddig a lakosság fel van fegyverezve, addig nem sokat tehetnek. De azután... God bless America, Land that I love.
SigSauer
2015. október 02. 22:22
"Szigorodhatnak a fegyvertartási szabályok" Ezek milyen hülyék?! Ismét egy újabb eset, ahol ha lett volna normális fegyvertartó kultúra (az USA-ban kevés helyen van, azért olvasunk ennyi hasonló esetet), akkor ez a majom, már akkor megdöglött volna, amikor berontott az iskolába. De nem, a liberális ökrök a nagy, képmutató szabadságvágyukban még inkább tiltani akarják. A tiltással pont azért érik el (és semmi mást nyilván), hogy még védtelenebben lesznek az emberek. Akiknek nincs, soha nem volt, nem ismerik, félnek a fegyverektől, így válnak kiszolgáltatottá, így válnak magukat teljesen megvédeni képtelenekké. Nagyon régi igazság, hogy "csak a rabszolgáknak nincs fegyvere". Kanadában sokkal több fegyver van a lakosságnál, még sem hallunk róla, hogy gond lenne. De hogy ne menjünk messze, Finnországban a hadsereg ragaszkodik a fegyvertartás magas szinten tartásához. Az ország önvédelmi képességének szerves része. Átlagosan talán valami 8 fegyver jut egy lakosra? Nem emlékszem, de nem kevés. És nem vizipisztolyok! Hantompító, automata gépkarabély ott teljesen nornális. Jah, és hogy végleg tökön szúrjam a fegyverfóbiás, képmuitató álliberálfattyúkat, a "távoli" Szlovákiában akár géppuskát is tarthatsz otthon, gyűjtői céllal (van is, szép számmal), mégsem hallassz olyan híreket, hogy minden nap mészárolnának. Aki fegyverrel akar bármilyen bűncselekményt elkövetni, meg fogja oldani. Ha máshonnan nem, szerez egyet ... had ne adjak tippeket... Legálisan tartott fegyverrel sportolnak, vadásznak, őriznek esetleg önvédelmi célra tartják, de semmiféle képen nem bűnöznek itthon és messze elkerülnek minden konfliktust ezek az emberek. Teljes tévedésben vannak azok, akik mást, esetleg ennek az ellenkezőjét gondolják. Egy valami egyébként biztos, hogy akik vették a fáradságot (ha már kiképzést nem kaptak) és kimentek egy lőtérre képet kapni, vagy be is iratkoztak, sportlövővé váltak, azok legalább tudnak mit kezdeni egy fegyverrel, ha -ne adja Isten- szükség lenne rá. Ellenben a birkákkal, akiket gyakorlatilag csak lemészárolnának, teljesen töketlen valójukban. Pofon egyszerű egyébként, egy sport klubtagság. Jelenleg két pszichológus kell hozzá, minősítést kell meglőni és havi pár ezer forint költés. Szóval nem nagy ügy, csak éppen teljesen világtalan mindenki ez ügyben, a szocik elintézték ezt a fejekben, lőtereket zártak be, klubokat sorvasztottak el, azóta sem tért magához a magyar sportlövészet. Pedig klasszisok voltunk (ebben is). Szóval, kedves töketlen, átlag magyar polgár, miért is nem értesz a fegyverekhez, legalább alapszinten? :) Hát, mert se "eszed hozzá", se igényed rá, kb. azért...
Akitlosz
2015. október 02. 21:41
"Az Egyesült Államokban szigorodhat a fegyvertartás az eset után." Ezt már évek óta mondják sok hasonló eset után, aztán mégsem történt semmi. Jó lenne egy olyan kimutatás arról, hogy a fegyverrel elkövetett bűncselekmények hányad észét követték el legálisan tartott fegyverrel. Mert az illegálisan tartott fegyverekkel így is,k úgy is lehet bűnözni mindig, az ellen nem véd a szigorítás.
chack
2015. október 02. 19:45
Talán az összes hasonló esetnél (sajnos sok van) titokban kellene tartani az elkövető nevét, politikai/vallási hovatartozását. Ha nem lehetne (név, szervezet, ideológia szerint) "híres" egy ilyen cselekmény elkövetője, talán kevesebb elmebeteg akarna lövöldözni. A média szerepe meghatározó a hasonló tragédiák számának növekedésében. "Az elkövetőt lelőtték a biztonsági szolgálat tagjai." Ennél több figyelmet nem érdemelne. Majd a szakértők kielemzik a történteket, levonják a következtetéseket, és megteszik a szükséges lépéseket. Ha szerencsénk van, jól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!