A megkéselt politikusnő nyerte Köln polgármesterválasztását

2015. október 18. 22:04

A szombaton nyakon szúrt Henriette Reker, a jobboldal, a zöldek és a liberálisok által támogatott politikus győzött a kölni főpolgármester-választáson 52 százalékkal. Szociáldemokrata ellenfele 32 százalékot szerzett. A politikusnőt egy munkanélküli festő-mázoló késelte meg, aki aztán a kihallgatásán idegenellenes nézeteket hangoztatott.

2015. október 18. 22:04

A konzervatív CDU, a Zöldek és a liberális FDP támogatásával indult jelölt a szavazatok abszolút többségét, 52,7 százalékát szerezte meg, így nem kell második fordulót tartani. Henriette Reker az első nő a negyedik legnagyobb német város főpolgármesteri tisztségében.

Legfőbb riválisa, a szociáldemokrata párt (SPD) jelöltje, Jochen Ott a második helyen végzett 32 százalékkal.

A megválasztott főpolgármestert szombaton egy munkanélküli német festő-mázoló támadta meg, egy vadászkéssel nyakon szúrta és még négy embert megsebesített. A 44 éves férfit a helyszínen őrizetbe vették, vasárnap pedig gyilkossági kísérlet és három rendbeli súlyos testi sértés gyanúja miatt letartóztatták. Az elmeszakorvosi vizsgálat kimutatta, hogy tettének elkövetésekor beszámítható volt. A férfi hivatalos közlés szerint szombati kihallgatásán idegenellenes nézeteket hangoztatott tettének indoklására.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint a férfi egyebek között azt mondta, hogy szerinte a külföldiek elveszik a németek munkáját, és kifejezte azt az aggodalmát is, hogy Németországban a nemzeti jogrend helyett rövidesen az iszlám jog, a saría érvényesül majd.

Több lap vasárnap arról írt, hogy a férfinek vannak kapcsolatai a szélsőjobboldali szubkultúrával, és még a kilencvenes évek elején egy igen agresszív, időközben betiltott neonáci párt aktivistája volt. Az utóbbi időben a hatóságok az interneten írt idegenellenes kommentárjai, bejegyzései révén figyeltek fel rá.

Henriette Reker eddig az önkormányzat szociális ügyekért és társadalmi integrációért felelős osztályának vezetője volt, a Kölnbe érkező menedékkérők elhelyezését is ő irányította.

Szavazatát kórházi ágyán, a kölni egyetemi klinika intenzív osztályán adta le. Orvosai szerint Köln megválasztott főpolgármesterének állapota kielégítő, lehet bízni teljes felépülésében.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2015. október 19. 15:53
lyukas vödörbe nem öntök vizet ha neked nem egyértelmű, nincs mit tenni
h.kovacs
2015. október 19. 12:43
az önmerénylés a jobboldal sajátja ld. mártíriusz pajtás esete
Energetikus
2015. október 19. 10:14
ennyire elnemzetiesedett volna a mandit olvasók és kommentelök rálátására ... - hát, Miloševič és Mečiar kora jönne magyarul ...
Berecskereki
2015. október 19. 09:19
Azért nem ártana logikusan gondolkodni mielőtt a véleményt megfogalmazzuk. Vajon mit jelent: A bevándorláskritikus jobboldal győzött Svájcban. Tovább erősödött a svájci parlamenti választáson a hagyományosan EU-szkeptikus és bevándorláskritikus Svájci Néppárt, amely közel 30 százalékot ért el. A második helyen a Svájci Szociáldemokrata Párt (SP) (megj. baloldali párt)futott be 19 százalék körüli eredménnyel. A harmadik helyezett a jobboldali liberális FDP lett 16 százalékkal. Svájcot egyébként hagyományosan egy minden nagyobb pártot magába foglaló szövetségi kormány irányítja. Henriette Reker, a jobboldal, a zöldek és a liberálisok által támogatott politikus győzött a kölni főpolgármester-választáson 52 százalékkal. Talán azt is figyelembe kellene venni, hogy az FDP liberális párt nem azonos a magyarországi baloldali liberális pártokkal. Mindezek figyelembevételével nem lehet párhuzamot vonni a Horn történettel, az MSZP-SZDSZ kapcsolatával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!