Mogherini: Erkölcsi és jogi kötelesség a menekültek befogadása

2015. szeptember 07. 13:28

A bevándorlóáradat többségét menekültek alkotják, befogadásuk nemcsak emberséget jelent, hanem befektetés Európa hitelének közép-hosszú távú növelésére - jelentette ki hétfőn a SkyTg24 olasz hírtelevízióban az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki reméli, „az európai kormányok méltónak bizonyulnak arra, hogy európaiak legyenek”.

2015. szeptember 07. 13:28

Federica Mogherini hétfőn a SkyTg24 olasz hírtelevízióban úgy fogalmazott, Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár megmutatta „a menekülteknek védelmet nyújtó Európa arcát”. Az főképviselő hozzátette, hogy a többségében menekült migránsok befogadása „erkölcsi és jogi kötelességünk”.

Megjegyezte, hogy a bevándorlás korábban majdnem kizárólag Olaszország, Málta és Görögország problémájának számított, mostanra viszont az EU tagállamai „végre” tudatában vannak annak, hogy mindenkit egyaránt érintő problémáról van szó. Az EU diplomáciai vezetője szerint a menekültek befogadása nem kizárólag emberséget jelent, hanem "közép-hosszú távú befektetés Európa hitelességének" erősítésére. Európát jelenleg külföldön biztos kikötőnek látják, és az a helyes, hogy aki a háborúktól menekül, Európában „nemcsak az államokat a befogadásban segítő forrásokat találjon, hanem befogadásban is részesüljön” – mondta Federica Mogherini. Úgy vélte: „ez nemcsak emberség, hanem realizmus: ez az egyetlen mód, amellyel fel tudunk készülni egy ekkora arányú és nem rövidnek ígérkező jelenség kezelésére”. Hangsúlyozta, hogy a migráció vészhelyzete még évekig el fog tartani.

Mogherini szerint a vita nem kizárólag a migráció kezeléséről szól, hanem arról, hogy mit jelent az unió Európában, mit jelent egységesen európaiaknak lenni. Kijelentette, számos ország „nehézségbe ütközött a menekültek befogadása szükségességének elmagyarázásában”. Federica Mogherini reményét fejezte ki, hogy a migrációról szeptember 14-én tartandó EU-értekezleten „az európai kormányok méltónak bizonyulnak arra, hogy európaiak legyenek”.

A Szíriában tervezett francia és brit katonai beavatkozással kapcsolatban, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy az EU nem vesz részt a katonai akciókban, politikai-diplomáciai szinten lesz jelen.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. szeptember 07. 15:58
Viktorral egyeztetnie kellett volna, nalunk inkabb az uszitas a divat. Mint a harmincas evekben...
TAVIROZSA
2015. szeptember 07. 15:47
Azért azonosítás nélkül elég merész kijelentés, akkor nem is kell lefolytatni a menekültügyi eljárást !
puszika
2015. szeptember 07. 15:43
Ez a nő fél! Nagyon fél. Fél attól hogy az Uniót alkotó országoknak "végre" sem jön meg a közös álláspontja,mert a nemzeti érdekeik előbbre valóak. Aztán itt van ez a mondat."Közép és hosszútávú befektetés Európa hitelességének". Kommentelő barátaim! Csak helyettesítsétek be a "hitelességének" szót a "gazdaságának"-kal,azonnal értelmet kap a menekültáradat és főleg az,hogy az Eu magas vezetése vastagon benne van a helyzet előidézésében.És hogy rajtuk kívül kik még azt nem nehéz elképzelni!!
korona
2015. szeptember 07. 14:25
1.Ki kell lépni az Európai Unióból! 2.Ki kell lépni a NATO-ból (amíg nem késő!)! 3.Teljes semlegességet kell deklarálni! 4.Bevezetni a sorkatonaságot legalább 6 hónapra! 5.Kinyilatkozni, hogy a határaink befelé nem, kifelé módosíthatóak! 6.Helyre kell állítani a királyságot! 7.Alkalmazni kell az igazi Alkotmányt! 8.Minden pártot be kell szüntetni, mert mindegyik rendszerellenes, tehát akadályozzák a békés fejlődést! 9.Az állam struktúrájának a modern RENDI társadalomnak kell lennie!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!