Jegesmedvék lakta szigetekre költöztetnék a menekülteket a norvég zöldek

2015. szeptember 14. 13:54

A Jeges-tengerben található Spitzbergák szigeteire költöztetne menekülteket több norvég politikai erő – a radikális Progresszív Párt és a helyi Zöld Párt is. Az Északi-sark és Norvégia között félúton fekvő szigeteken csak a nyári hónapokban megy 0 fok fölé az átlaghőmérséklet, míg a téli hónapokban a sötétség uralkodik. A zord időjárású szigeteken több a jegesmedve, mint az ember.

2015. szeptember 14. 13:54

A Spitzbergákra küldené a menekülteket több norvég politikus. A zord időjárású, jeges-tengeri szigeteken több jegesmedve él, mint ember – írja az Independent. A norvég Zöld Párt azt reméli, a menekültek javítani fogják a szigeteken élő 2800 ember munkalehetőségeit (jegesmedvéből háromezer van).

A párt megkérte a helyi vezetőket, hogy nézzenek utána a menekültek letelepítése jogi lehetőségeinek. A probléma az, hogy a Spitzbergák nem része a schengeni övezetnek, így nem olyan egyszerű odaküldeni bárkit is. A helyi politikusok minél hamarabb megvalósítanák a tervet, ha az nem ütközik jogszabályba. Az ott élők többsége bányászként dolgozik, habár épp most bocsát el 150 alkalmazottat az egyik legnagyobb bányászati cég.

Bánya helyett menekültállomás

Espen Klungseth Rotevatn, a Zöld Párt helyi vezetője szerint egy fogadóállomás építése biztonságosabb munka, mint a bányászkodás, de nem ez a fő oka, amiért javaslatot tettek a menekültek ideköltöztetésére, hanem az, hogy úgy érzik: most kiderül, tényleg azon értékek alapján működik-e Európa, amelyeket hirdet – s ez a bevándorlókkal való bánásmódon fog meglátszani. 

 
 

Korábban a norvég radikális jobboldali párt, a Haladás Párt tett javaslatot arra, hogy küldjék a bevándorlókat a Spitzbergákra – májusban egy képviselőjük még tízezer bevándorlót akart odatelepíteni. Felmerült már a szélsőjobbos politikusok részéről az is, hogy a szigetekre kellene küldeni a bűnözőket és a szenvedélybetegeket.

Majdnem örök fagy, majdnem örök éjszaka

A Spitzbergák (norvég nevén: Svalbard) a Jeges-tengerben található szigetcsoport, az európai kontinenstől északra, körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sark között. Szigetei a 74° és 81° északi szélesség között, a 10° és 34° keleti hosszúság között találhatóak. A Spitzbergákon körülbelül 2800 ember él. 60%-uk norvég, 40%-uk orosz vagy ukrán. A Spitzbergák területének 60%-a gleccserekkel és hómezőkkel borított. A fővárosban, Longyearbyenben április 20-tól augusztus 23-ig süt a Nap, de október 26-tól február 15-ig teljes a sötétség. Csak a nyári hónapokban megy 0 fok fölé az átlaghőmérséklet. Az élőhely tundra típusú. Amióta a jegesmedvék egyre gyakrabban járnak a Spitzbergákon, a helyieknek elővigyázatosságból puskát kell maguknál hordaniuk a városokon kívül, de a medvéket törvény védi, így nem szabad ok nélkül megzavarni őket.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szöszmi
2015. december 02. 10:21
én mindenképpen a norvég ötletet díjaznám, a Spitzbergákon a jegesmackókig számít menekültnek a menekült, aztán vagy a jegesmedvék menekülnek el, vagy ha nem, akkor meg már úgyse lesz aktuális ez a dilemma..
Dénia
2015. szeptember 14. 21:11
Ja, hogy ez komoly? Azt hittem, valami vicc. Mert hogy már ott is tüntetnek, hogy még északabbra akarnak menni :)
SwordFish
2015. szeptember 14. 20:17
Muhahahahaha! >:-DDDD
Tiszafa
2015. szeptember 14. 19:17
Hát igen. Valahogy meg kell akadályozni a jegesmedvék kihalását. Így aztán hiába melegszik a klíma, lesz kaja bőven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!