Görög választás: újra nyert a szélsőbal

2015. szeptember 20. 21:43

Az első adatok szerint újra az eddig regnáló, radikális baloldali nézeteket képviselő Sziriza nyert a görög előrehozott választáson vasárnap, amely a negyedik parlamenti választás volt hat év alatt. A konzervatív Új Demokrácia párt elismerte a vereségét. A harmadik erő a neonáci jellegű Arany Hajnal lett.

2015. szeptember 20. 21:43

Az első, nem hivatalos adatok szerint az eddig kormányzó Sziriza nyerte a vasárnapi görög parlamenti választásokat. Az Alekszisz Ciprasz vezette radikális baloldali erő a szavazatok 44 százalékának összeszámolása után 35,5 százalékon állt, mögötte a konzervatív Új Demokrácia jön 28 százalékkal, utóbbiak elismerték a vereségüket. A harmadik erő a neonáci jellegű Arany Hajnal nevű párt 7,1 százalékkal, míg az egykori szocialista néppárt, a PASZOK a negyedik helyen áll 6,3 százalékkal.

Az eddigi adatok alapján nem lesz egyedül többsége a Szirizának a 300 tagú görög parlamentben, de a bejutó kommunista, baloldali vagy nacionalista színezetű kispártok között koalíciós társra találhat majd a radikális baloldali, régi-új kormányerő.

Ez volt a negyedik parlamenti választás Görögországban az elmúlt hat évben. A mostani előrehozott választásra azután került sor, hogy a Sziriza egyes tagjai fellázadtak Alekszisz Ciprasz miniszterelnök ellen, miután az elfogadta Görögország hitelezőinek feltételeit az ország további finanszírozása érdekében. 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. szeptember 21. 11:27
A görög választási rendszerrel 2 db mszp-s jutott volna be a Parlamentünkbe:-)))))
Spiler
2015. szeptember 21. 08:21
Pedig milyen jól kiharcolta a szigorúbb hitelfeltételeket... Hahaha És még örülnek is neki
UvegSam
2015. szeptember 21. 08:12
Lusta, tohonya kokerók , inkább a határaikon tartanának rendet, vagy ha nem megy kérnének segítséget. Utálatosak.Se Horvát, se Görög nyaralás, az én pénzemen nem heréskednek!
balbako_
2015. szeptember 21. 07:01
Mert olyan jól betartották a választási ígéreteiket és persze az EU-s kötelezettségeiket is! Mindenki azt kap amit érdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!