Az USA mindenképp az eurózónában akarta tartani Görögországot

2015. szeptember 28. 09:13

Titkos táviratban azt tanácsolta Washington a Ciprasz-kormánynak a nyáron, hogy ne utasítsa vissza egyből Németország ajánlatát, hanem mutasson készséget a kompromisszumra a válságkezelés során – írja az Ekathimerini.

2015. szeptember 28. 09:13

Az amerikai kormány titkos táviratban adott tanácsokat az előző görög kormánynak a nyári hiteltárgyalásokkor – írja az Ekathimerini. Az USA mindenképp az eurózónában akarta tartani Görögországot.

A görög lap beszámol a washingtoni görög nagykövet által küldött táviratból, miszerint Washington folyamatosan tanácsokkal segítette a görög kormányt, hogy milyen diplomáciát folytasson a Ciprasz-kormány az eurózóna tagországaival. Például azt tanácsolta az amerikai kormány, hogy Ciprasz kormánya kerülje a verbális támadásokat Németországgal szemben, és próbáljon barátságos viszonyt kiépíteni a nyugat-európai országokkal, például az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztriával. Emellett leszögezték az amerikaiak, hogy Görögországnak késznek kell mutatkoznia a reformokra és egyértelművé kell tennie, hogy ha arra kerül a sor, ő is segítene a többi tagországnak.

A görög nagykövet távirata szerint Washington stratégiája az volt, hogy fokozza a bizonytalanságot, így hangsúlyozva Görögország geopolitikai fontosságát az EU-ban. Amerika arra is akarta kényszeríteni az EU-t, hogy további adósságokat engedjenek el Görögországnak – foglalja össze az Ekathimerini cikkét az Index.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. szeptember 28. 16:16
Tömd be "dugipénzzel"a jajgatók száját, aztán küldd őket tovább! Így a magyarokkal lesz kitolva a legjobban, mert visszafelé is ide dobják őket, mert akkorára az EU a szegény Odysszeusz-Czipraszok mellé áll és ránk sülhet az egész-hacsak.....
Arivistus
2015. szeptember 28. 15:07
Mintha Görögország nem járt volna olyan nagyon jól attól, hogy az USA-ra halgatott... lehet hogy ez volt a cél.
kuwiq
2015. szeptember 28. 13:37
".. fokozza a bizonytalanságot..." A kiderült amerikai álláspont tükrében adja magát a kérdés, hogy miért is mutatkozott eleinte Ciprasz meg VAroufakisz olyan magabitosnak, és hogy végül Ciprasz miért ment bele abba, amibe.
thymian
2015. szeptember 28. 13:15
Ha valaki eddig nem tudta volna........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!